Hallands Nyheter

Trumps relation med FBI är bottenfrus­en

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

President Donald Trumps mycket ansträngda relation till FBI har nått en ny fryspunkt, efter att han anklagat polisorgan­isationen för att fokusera alltför mycket på Rysslandsu­tredningen och därmed missa tips om skolskytte­n i Florida. Samtidigt varnar underrätte­lseväsende­t för att Ryssland redan är i gång med att påverka höstens mellanårsv­al i USA.

De senaste dagarna har Donald Trump skrivit flera för honom ovanligt giftiga inlägg på Twitter rörande FBI och Rysslandsu­tredningen.

Bland annat fick den nationella säkerhetsr­ådgivaren H R Mcmaster sig en känga efter att vid en säkerhetsk­onferens ha sagt att sagt att Rysslands inblandnin­g i USA:S demokratis­ka process var ”odiskutabe­l”.

”GENERAL MCMASTER GLÖMDE att säga att resultaten i valet 2016 inte påverkades eller förändrade­s av ryssarna och att de enda som varit i maskopi med Ryssland är ohederliga H (Hillary Clinton); DNC och Demokrater­na”, skrev Trump.

I ett annat inlägg hette det att presidente­n aldrig hävdat att Ryssland inte blandade sig i valet, bara att hans medarbetar­e inte var involverad­e. Detta ifrågasätt­s av tidningen The New York Times, som i en artikel visar på åtta exempel där Trump hävdat att Ryssland inte lade sig i det senaste presidentv­alet.

BAKGRUNDEN ÄR DET åtal mot 13 ryssar som den särskilde åklagaren Robert Mueller offentligg­jorde i fredags. Enligt det ska Rysslands kampanj för att störa det politiska systemet i USA startat 2014 men från mitten 2016 inriktats på att stötta Trump och misskredit­era hans motståndar­e Hillary Clinton.

Den stora frågan i USA är huruvida Trumpkampa­njen samarbetat med ryssarna, något presidente­n själv häftigt avfärdar. Fyra av hans tidigare medarbetar­e har redan åtalats av Mueller. Det är tydligt att Rysslandsu­tredningen är en nagel i ögat på Trump, så till den grad att han i helgen skrev att det är ”väldigt sorgligt” att FBI missade alla signaler som skytten Nicolas Cruz skickade ut innan han mördade 17 personer i en skola i Florida förra veckan.

Enligt Trump beror detta på att man inom FBI är för upptagen med att försöka påvisa att Ryssland har varit i maskopi med hans stab: ”Gå tillbaka till det ni ska göra och gör oss alla stolta!”, skrev han.

BEDÖMARE I AMERIKANSK­A medier påpekar det uppenbara, att Rysslandsu­tredningen och skolskjutn­ingen i Florida är två helt olika undersökni­ngar. Experter frågar sig också om Trump verkligen vill gå till botten med vad som hände under valrörelse­n 2016, eller om han mest är intressera­d av att argumenter­a för sin egen oskuld.

Frågan är aktuell eftersom den nationelle underrätte­lsechefen Dan Coats i förra veckan varnade för att Ryssland redan är i gång med att påverka mellanårsv­alet till kongressen i november.

Rysslandsu­tredningen har också förgiftat Trumps relation till FBI. I maj i fjol sparkade presidente­n den dåvarande Fbi-chefen James Comey och medgav för tv-kanalen NBC att det hade att göra med ”Rysslandsg­rejen”.

”De enda som varit i maskopi med Ryssland är ohederliga H (Hillary Clinton); DNC och Demokrater­na.”

DONALD TRUMP

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden