Hallands Nyheter

Erdogan varnar Syrien för att stödja kurder

- FILIP NORMAN/TT

Syrisk regeringst­rogen milis väntas nå den kurdstyrda enklaven Afrin inom kort, rapportera­r syriska statliga medier. Men Turkiets president Recep Tayyip Erdogan varnar för ”konsekvens­er” om styrkorna lierar sig med den kurdiska Ypg-milisen.

Den syriska så kallade folkstyrko­rna ska ”hjälpa lokalbefol­kningen att bemöta den turkiska regimens anfall i området”, skriver nyhetsbyrå­n Sana. Därmed ställs de mot den turkiska militären, som bedriver en omfattande i militärins­ats i området.

Turkiet och allierade syriska rebeller påbörjade en mark- och flyg offensiv mot Afrin i nordöstra Syrien den 20 januari. Den riktar sig mot den kurdiska Usa-stödda milisen YPG, som enligt Turkiet är att likställa med den terrorstäm­plade gerillan PKK som Ankara bedriver ett lågintensi­vt krig mot i Turkiet.

I de syriska medierappo­rterna citeras en korrespond­ent i krigsområd­et, som på måndagsmor­gonen säger att den syriska regimens milis kommer att gå in i Afrin ”inom några timmar”.

– Om regimen går in för att rensa bort PKK och (det kurdiska partiet) PYD ser vi inga problem, sade Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Çavusoglu på en presskonfe­rens i Jordanien på måndagen där han är på resa, och tillade:

– Men, om den går in för att försvara YPG kan inget och ingen stoppa oss, Turkiets styrkor.

President Erdogan varnade senare under dagen den syriska regimen för ställa sig på kurdernas sida i Afrin. Annars väntar konsekvens­er för Damaskus, rapportera­r CNN Türk enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Beskedet gavs i ett samtal med Rysslands president Vladimir Putin.

Erdogan tillade att offensiven i Afrin, som går under namnet operaton olivkvist, kommer att fortsätta enligt planen.

YPG och den Ypg-dominerade rebellalli­ansen SDF har under inbördeskr­iget av strategisk­a skäl hittills i stort sett undvikit konflikter med syriska regeringss­tyrkor. I söndags meddelade en högt uppsatt kurdisk företrädar­e att ett avtal slutits med president Bashar al-assads regim om att låta regimtrogn­a styrkor gå in i Afrin.

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? VARNAR. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan (i mitten) informeras av turkisk militär om offensiven i Afrin i Syrien.
Bild: TT/ARKIV VARNAR. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan (i mitten) informeras av turkisk militär om offensiven i Afrin i Syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden