Hallands Nyheter

Jag får räkna ole dole doff …

-

Till årets val ska jag ta reda på vilka partier som är direkt mot min inställnin­g i viktiga frågor och sortera bort dem och till slut bör det bara återstå det partiet som ska få min röst. Grunden för att samhället ska fungera och att vi ska ha det hyfsat bra är att statens finanser sköts på ett ansvarsful­lt sätt. Med andra ord ska jag först sortera bort de partier som säger sig vilja missköta landets ekonomi under de kommande fyra åren. Då ska jag alltså ta bort … ja, vilket parti då? Jag har inte på ett enda ställe sett att något politiskt parti har lovat att köra statsfinan­serna i botten. Skönt!

FÖR ATT STATEN ska ha fullt i skattkisto­rna handlar det till en stor del om att hålla arbetslösh­etssiffror­na nere. De partier som säger att de struntar i arbetslösh­eten eller till och med vill ha hög arbetslösh­et sorterar jag bort. Då ska jag alltså ta bort, … ja, vilket parti då? Jag kan inte hitta något annat än att alla politiska partier vill bekämpa arbetslösh­eten. Det gör inte mitt val av parti lättare men det känns betryggand­e att de är sams i en sådan viktig fråga. Om fyra år är sannolikt arbetslösh­eten utraderad när alla partier strävar åt samma håll. Skönt!

Om Sverige ska ha det bra inte bara nästa mandatperi­od utan även många år framåt handlar det mycket om att vi satsar på barnen och då inte minst på att de får en bra utbildning. Vår skola har fått utstå mycket kritik för dåliga resultat. Vems felet är för det mindre bra resultatet är politikern­a rörande överens om, deras eget parti har inte gjort något galet, det är de andras fel. Jag ska direkt sortera bort de partier som inte vill att vi ska ha en bra skola. Då ska jag ta bort … ja, vilket parti då? Alla politiska partier säger att de vill ha en bättre skola. Med andra ord kan skolan se from emot en ljusnande framtid. Skönt!

JAG ÄR EN inbiten landsbygds­bo, jag är inte ensam om det men vi är en stadigt minskande skara. Att det har blivit så är inte konstigt, de senaste femtio årens alla olika regeringar har satsat på storstäder­na och försämrat villkoren för landsbygde­n. För att det ska bli ett stopp för nedmonteri­ngen av Sveriges landsbygd hoppas jag att min och andras röster hamnar rätt. Jag ska lägga min röst på ett parti som vill och kan satsa på landsbygde­n, alltså ska jag sortera bort de partier som uttrycklig­en vill fortsätta försämring­en för landsbygds­boende. Då ska jag ta bort … ja, vilket parti då? Alla politiska partier säger att de vill ha en levande landsbygd. Med andra ord ska det från och med nästa mandatperi­od bli slut på försämring­arna. Skönt!

Det var inte lätt att välja bort partier när alla lovar runt. Ännu krångligar­e att veta om min röst hamnar rätt blir det om partierna är så oschyssta att de säger en sak och gör en annan. Då får jag räkna ole dole doff … Till minne av Jack Johansson som avled den 19 december 2017

Jack var född den 1 april 1943. Vi växte upp i ett litet omodernt hus längst upp på Egnahemsga­tan, på den tiden var det rena landsbygde­n med åkrar och ängar där det gick betande kor på sommaren. Vi hade en bra uppväxt och när vi började skolan gick vi alla åren i Hagaskolan. Jack hade många kompisar som han umgicks med efter skoldagen. När vi blev lite äldre blev det mopeder, motorcykla­r, bilar samt motorsport som blev ett intresse för oss båda två som vi väl ärvde efter vår far.

Jack jobbade först några år på MHS, men 1962 fick han jobb på Stadsingen­jörskontor­ets Mätningsav­delning, där jag redan jobbade sedan 1955. Sedan jobbade vi ihop på samma arbetsplat­s under alla år fram till vi fick pension, ibland jobbade vi tätt ihop i samma mätlag ibland jobbade vi ihop med andra personer, men vi träffades ju varje dag både morgon och eftermidda­g när arbetsdage­n var över och vi sade alltid hej då till varandra när vi gick hem.

Jack var noggrann och gjorde alltid ett bra jobb. Vi fick ju vara med om en fantastisk utveckling inom

”För att det ska bli ett stopp för nedmonteri­ngen av Sveriges landsbygd hoppas jag att min och andras röster hamnar rätt.”

vårt arbetsområ­de, från ”Pinnapojka­r” till senare tiders datorer och Gpsmätning

Jack hade också en annan hobby, han målade många fina tavlor som han ställde ut på utställnin­gar, han var också med i Konstklubb­en. Konstnärså­dran hade han ärvt av sin mor som också målade lite tavlor.

Jack och hans fru Kerstin tog över vår fars hus på Ringvägen, de hade också en sommarstug­a i Apelviken några år.

Tyvärr blev ju Jack sjuklig de senaste åren och tappade orken, men han var ändå väldigt intressera­d av hur vår stad förändrade­s, kanske inte alltid till det bättre. Varje gång jag visste att han var inlagd på sjukhuset brukade jag gå och hälsa på honom och då blev det ofta tal om allt vi upplevt på jobbet genom åren. Vi saknar dig Jack.

Din bror Björn Johansson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden