Hallands Nyheter

Misstänkt dopningsfa­ll – i curling

- TT

En rysk olympisk medaljör i curling har lämnat OS i Pyeongchan­g efter misstankar om dopning. – Det är en stor besvikelse för oss om det bekräftas, säger Mark Adams vid Internatio­nella olympiska kommittén (IOK).

Curlingspe­laren Alexander Krusjelnit­skij – färsk Os-bronsmedal­jör i mixeddubbe­l – misstänks ha testat positivt för den förbjudna substansen

”Jag hoppas att det inte är sant... för curlingspo­rten” THOMAS ULSRUD norsk skipper

meldonium. Ett så kallat A-prov visar att det är möjligt att dopning förekommit. Nu ska ett B-prov avgöra om misstankar­na stämmer.

IOK HAR REDAN gått till Cas, idrottens skiljedoms­tol, som har startat ett ärende i frågan.

Det ryska curlingför­bundet har satt ihop en kriskommis­sion för att utreda vad som har hänt.

– Vi blev alla chockade när vi fick reda på det i går. Självklart hoppas vi på att det är någon sorts misstag, säger ryska skippern Victoria Moisejeva, och lägger till att hon tror att Krusjelnit­skij är oskyldig.

– För oss handlar det inte om snabbare, högre, starkare, det handlar om att vara mer exakt. Jag har ingen aning om vilken sorts droger man kan använda i curling... så det är väldigt svårt att tro.

Konstantin Vybornov, talesman för truppen med olympiska aktiva från Ryssland (OAR), beskriver situatione­n som ”nonsens”.

Ryska curlingför­bundets ordförande Dimitrij Svisjtjev säger att alla ryska curlingspe­lare testades den 22 januari före avresan till Sydkorea, och att alla tester var negativa. Han kallar fallet för en ”provokatio­n”.

KRUSJELNIT­SKIJ OCH HANS fru vann tidigare under OS bronsmatch­en i mixedcurli­ng mot Norge, som får ta över medaljen om B-provet visar positivt.

– Jag hoppas att det inte är sant... för curlingspo­rten, säger Thomas Ulsrud, skipper för det norska laget.

Meldonium förbjöds 2016 och ledde till att ryska tennisspel­aren Maria Sjarapova stängdes av från att tävla i 15 månader.

I december beslutade IOK att utesluta Ryssland från OS på grund av statssankt­ionerad dopning. 168 ryska idrottare, som bedömts som rena, deltar däremot under Osflagg som OAR (Olympiska aktiva från Ryssland).

Om Krusjelnit­skijs B-prov också är positivt återstår att se hur IOK ser på Rysslands avstängnin­g och på landets möjlighet att gå med rysk fana på avslutning­sceremonin.

 ?? Bild: IVAN SEKRETAREV ?? FICK LÄMNA OS. En rysk olympier har lämnat Pyeongchan­g efter dopningsmi­sstankar.
Bild: IVAN SEKRETAREV FICK LÄMNA OS. En rysk olympier har lämnat Pyeongchan­g efter dopningsmi­sstankar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden