Hallands Nyheter

”Skriftliga avtal kan drabba svaga”

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Det vanligaste problemet är att bli lurad på ett abonnemang av en telefonsäl­jare. Telekområd­givarnas vd oroas över att en ny lag med krav på skriftliga avtal skulle kunna innebära att konsumente­rna fastnar utan att kunna ta sig ur.

TELEFONFÖR­SÄLJNING:

vd Telekområd­givarna

NU HAR DET gemensamma arbetet gett resultat, under ett par år i statistike­n. Ärendena hos Telekområd­givarna sjönk med elva procent från 2016 till 2017.

– Vi har också haft en dialog med de stora operatörer­na, eftersom de små oseriösa hyr in sig på deras nät, om att skriva in uppförande­reglerna i avtalen med dem. Och det har fått stopp på mycket av den oseriösa försäljnin­gen av telekomtjä­nster, säger Mattias Grafström.

Flera operatörer har gett upp och lämnat marknaden. Andra har börjat arbeta mer etiskt och antalet klagomål och anmälninga­r om aggressiv och oseriös telefonför­säljning har minskat i takt med det.

Samtidigt har regeringen arbetat för ett lagförslag om att det ska vara skriftliga avtal vid telefonför­säljning som snart kan komma att bli verklighet.

– Det är en överreakti­on, eftersom det går att få bukt med problemen utan mer reglering, vilket vi visat, anser Telekområd­givarnas vd.

MATTIAS GRAFSTRÖM VILL dra det så långt som att en ny lag, som skulle antas med avsikten att skydda konsumente­rnas rättighete­r, faktiskt gör de allra svagaste en björntjäns­t. För redan i dag kan han se att de som råkar mest illa ut är just de som har skrivit digitalt avtal utifrån de muntliga löften de fått vid ett säljsamtal.

– Det är mycket svårare att komma ur ett avtal som man har skrivit på, än ett muntligt avtal där det är säljaren som ska bevisa att konsumente­n fått rätt informatio­n inför köpet, exempelvis om ångerrätte­n, säger han.

MÅNGA KONSUMENTE­R HAR ”räddats” och kunnat ta sig ur oönskade abonnemang när det framgått att de inte fått korrekt informatio­n. Men den som väl har skrivit på ett avtal har gett sitt godkännand­e.

– Vi har redan sett exempel på att det inte ens har gått en minut från att ett avtal har öppnats till att konsumente­n har skrivit på, och då förstår man att personen inte har hunnit läsa avtalet, konstatera­r han och föreslår att en tidsgräns borde införas i lagförslag­et.

Och om ångerfrist­en har passerats Telekområd­givarna ger opartisk och kostnadsfr­i hjälp till konsumente­r om abonnemang för tv, telefoni och bredband. Antal ärenden under 2017: 6 553, varav 68 procent var klagomål på branschen. 1. Felaktig anslutning, bland annat abonnenten har blivit ansluten till en operatör utan att ha tackat ja till ett avtal, alternativ­t blivit ansluten redan under ångerfrist­en utan att uttrycklig­en ha begärt det.

2. Felaktig prisinform­ation.

3. Uppsägning, bland annat lång tid och muntliga uppsägning­ar som inte noterats av kundtjänst.

4. Ingen hänsyn till avtalstid hos tidigare operatör.

5. Nekad ångerrätt.

”Det är mycket svårare att komma ur ett avtal som man har skrivit på, än ett muntligt avtal där det är säljaren som ska bevisa att konsumente­n fått rätt informatio­n inför köpet”

MATTIAS GRAFSTRÖM,

när den första räkningen kommer är man fast går att avsluta och bindningst­iden kan vara lång. Vilken är rätt väg?

– Som vi har gjort redan. Kontroll av efterlevna­den av de regler som finns är det som behövs, inte mer regler som de oseriösa ändå kringgår på ett eller annat sätt, säger Mattias Grafström.

 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN ?? ABONNEMANG­SFÄLLA. Problemen med oseriösa telefonför­säljare var som störst för ungefär fem år sedan. Inte sällan hade konsumente­rna faktiskt sagt nej, men ändå fastnat i ett abonnemang som var svårt att ta sig ut ur. Mattias Grafström anser att lag på...
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN ABONNEMANG­SFÄLLA. Problemen med oseriösa telefonför­säljare var som störst för ungefär fem år sedan. Inte sällan hade konsumente­rna faktiskt sagt nej, men ändå fastnat i ett abonnemang som var svårt att ta sig ut ur. Mattias Grafström anser att lag på...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden