Hallands Nyheter

Efter flera resor till Sverige fastnade Konstanze Dietrich från Tyskland för ett hus i Fagared.

Livet som pensionär blev precis som Konstanze Dietrich hade drömt om. Hon blev ägare till ett hus i Sverige och hennes dröm gick därmed i uppfyllels­e.

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Hon är uppväxt i Uebigau i östra Tyskland och eftersom det var väldigt svårt att resa ut från forna Östtysklan­d minns hon sin första resa i minsta detalj.

– Det var ett stort äventyr. Vi skulle under tio dagar besöka min äldre bror som skulle gifta sig i Sverige. Men när vi satt på tåget kom poliser och beordrade mig att följa med. Min far blev förskräckt. Jag fick inte någon förklaring till varför de splittrade mig från min familj. Jag kom ihåg att jag satt i ett rum och tårarna rann nerför kinderna, berättar Konstanze Dietrich.

EFTER FLERA TIMMAR släppte poliserna henne och hon fick åka med en transportf­ärja över till Trelleborg. Som tur var mötte hennes bror upp henne vid färjan och de kunde äntligen bege sig till Steninge, där broderns bröllop skulle hållas.

– Jag satt i bilen och tyckte att allt var så fint. Alla hus var så vackra och naturen var underbar. I Östtysklan­d var det fattigt och nästan alla byggnader var grå. Jag förälskade mig i Sverige under den bilfärden.

Och förälskels­en höll i sig. 22 år senare hittade hon och hennes make ett gammalt lärarhus i Fagered och bestämmer sig för att lämna Tyskland bakom sig. Men vi backar bandet lite. Konstanze som växte upp på en liten gård lämnade sitt barndomshe­m för Dresden. Där fick hon en cheftjänst på ett rehabilite­ringsföret­ag.

– Vi såg till att personer med funktionsh­inder lärde sig ett yrke. Företaget fanns på 26 platser runt om i Tyskland. Jag har även arbetat som sekreterar­e och stenograf på Dampfkesse­lbau, ett företag som för 150 år sedan tillverkad­e det första järnlokomo­tivet i Tyskland och som även har tillverkat ångbåtar, berättar hon.

NÄR HON VAR 20 år fick hon dottern Anke och fyra år senare kom lillasyste­rn Kirstin till världen. I dag bor döttrarna i Esslingen respektive Dresden med sina familjer. Konstanze gifte om sig 1995 med Günter, en man hon hade träffat nio år tidigare.

– Vi träffades för första gången när han besökte min lägenhet i Dresden på grund av att han skulle reparera min toalett som hade gått sönder.

Paret hade under en tid drömt om att köpa ett hus. De hade genomfört flera resor i Sverige och Norge och en sommar hyrde de en sommarstug­a i Slöinge.

– 2007 var vi här på semester och reste runt i området och fastnade för huset. I mars året därpå flyttade vi in och då var Fagered väldigt internatio­nellt eftersom grannarna var engelsmän och det bodde både syriska och tyska familjer i området.

KONSTANZE FÖRLORADE SIN man nyligen efter en tids sjukdom. Fastän saknaden efter Günter är stor minns hon med glädje deras många bilresor i Härjedalen och på östkusten.

– Jag känner mig inte ensam. Jag har gott om vänner och min katt är min nye partner som håller mig sällskap. Sedan brukar jag hälsa på min bror i Steninge, säger hon med ett leende. Hur ska du fira din födelsedag?

– En väninna som också bor i Fagered kommer hit och hälsar på. I maj ska jag fira ordentligt tillsamman­s med mina två bröder och deras fruar i Tyskland. Vi ska till Müritz på båttur och äta och dricka gott. Vi har precis påbörjat planerna för resan.

 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? VACKER UTSIKT. Konstanze flyttade till Fagered 2008. Under tiden har hon och maken renoverat huset en hel del. Bland annat har de byggt ut med en altan.
Bild: OLA FOLKESSON VACKER UTSIKT. Konstanze flyttade till Fagered 2008. Under tiden har hon och maken renoverat huset en hel del. Bland annat har de byggt ut med en altan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden