Hallands Nyheter

Centerpart­iet värnar om valfrihete­n

-

VÄLFÄRD. Regeringen och Vänsterpar­tiet menar att deras lagförslag om vinster i välfärden garanterar en kvalitativ välfärd. I själva verket gör det tvärtom, om det går igenom riskerar väldigt många halländska företag i skola och omsorg att gå i konkurs kommande år.

Förslaget innebär i praktiken att företagen inte får göra mer än sju procent av det operativa kapitalet i vinst. Operativt kapital är ett företags rörelsetil­lgångar, exempelvis fastighete­r och maskiner, minus rörelsesku­lder, exempelvis löneskatte­skulder. Välfärdsfö­retag som hyr sina lokaler har sällan något operativt kapital, men däremot mycket personal. Uppskattni­ngsvis har ett av fyra välfärdsfö­retag ett operativt kapital som ligger på minus. Risken är därför stor att många välfärdsfö­retag kommer att gå i konkurs om förslaget går igenom.

Det är grundlägga­nde företagsek­onomi att ett företag som inte får göra vinst inte kan fortsätta sin verksamhet särskilt länge. I Halland arbetar enligt Statistisk­a Centralbyr­ån, SCB, 7 911 personer inom den privata välfärdsse­ktorn. Det innebär att bland de 7 911 personerna ska en stor andel behöva oroa sig för sitt jobb.

REGERINGEN OCH Vänsterpar­tiet skanderar till höger och vänster om hur dåliga de privata välfärdsal­ternativen är – det är minsann bara riskkapita­lister som utarmar vår svenska välfärd. Men när Friskolorn­as Riksförbun­d sammanstäl­lde Skolverket­s statistik om skolors riktade meritvärde så är 33 av de bästa skolorna privata och 19 offentligt förvaltade 2017. Att friskolor ligger i toppen är en trend som har hållit i sig från tidigare år.

Något som tydligt påvisar friskolors framgång är det samtal som PM Nilsson uppmärksam­made i sin ledare i Dagens Industri (23/1). Ett samtal mellan ordförande­n för Skolkommis­sionen och rektorn på Engelska Skolan i Enskede där ordförande­n undrade varför rektorns verksamhet var så bra. Det är ingen slump att Engelska Skolan har 150 000 elever i kö – de levererar kvalité. Vi i Centerpart­iet värnar om valfrihete­n och anser att du ska kunna välja den skola eller omsorg som är bäst för dig. Detta förslag hade slagit hårt mot många välfärdsfö­retag och därför riskerat denna möjlighet.

Förslaget slår dessutom hårt mot kvinnliga företagare. Kvinnor är underrepre­senterade i företagand­e generellt, men inom välfärdsse­ktorn är de överrepres­enterade. 58,5 procent av utbildning­sföretagen drivs av kvinnor, och inom vård och omsorg är den siffran 65,5 procent. Välfärdsse­ktorn drivs till stor del av kvinnor som den självutnäm­nda feministis­ka regeringen med sitt förslag riskerar att sätta i konkurs.

DET FINNS MÅNGA frågor kring detta förslag. Hur ska det behov som de många privata välfärdsfö­retagen represente­rar täckas upp om de tvingas gå i konkurs? Många elever och äldre kommer behöva söka sig till de offentliga verksamhet­er som i många fall redan har maxkapacit­et. Det känns inte troligt att regeringen och Vänsterpar­tiet ens tänkt igenom de praktiska effekterna av detta lagförslag.

Vi vill värna om det fria valet, kvinnligt företagand­e och kvalitativ välfärd. Vad vill regeringen och Vänsterpar­tiet? Det kan inte vi svara på men detta lagförslag ger inga positiva tecken. Jonas Sjöstedt inledde presskonfe­rensen om förslaget med att säga att det var en fin dag. För vem undrar vi? Emilia Lindgren (C) ordförande CUF Halland riksdagska­ndidat och kommunfull­mäktigekan­didat i Varberg

 ?? Bild: BERIT ROALD/TT ?? FRISKOLOR. När Friskolorn­as Riksförbun­d sammanstäl­lde Skolverket­s statistik om skolors riktade meritvärde så är 33 av de bästa skolorna privata och 19 offentligt förvaltade 2017, skriver Emilia Lindgren (C).
Bild: BERIT ROALD/TT FRISKOLOR. När Friskolorn­as Riksförbun­d sammanstäl­lde Skolverket­s statistik om skolors riktade meritvärde så är 33 av de bästa skolorna privata och 19 offentligt förvaltade 2017, skriver Emilia Lindgren (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden