Hallands Nyheter

Sexskandal på Oxfam växer

- TT

Sexskandal­en på Oxfam bidrar till att hjälporgan­isationen nu får in många nya uppgifter om missförhål­landen. Samtidigt anklagas Oxfam för att genom sin tystnad ha begått brott i Haiti.

Sedan skandalen briserade för några veckor sedan har Oxfam fått in uppgifter om 26 ytterligar­e misstänkta fall av övergrepp eller andra missförhål­landen, säger Mark Goldring, hjälporgan­isationens Storbritan­nien-chef, i en utfrågning i parlamente­t i London. Och han säger sig vara glad över att slussporta­rna nu uppenbarli­gen är öppna.

– Vi vill verkligen att folk ska träda fram, säger han enligt brittiska mediers live-rapporteri­ng.

MYCKET AV uppmärksam­heten kretsar kring Haiti, där den brittiska biståndsor­ganisation­ens dåvarande landschef enligt uppgift köpte sex under insatsen efter jordbävnin­gskatastro­fen 2010.

Sedan debatten nu utbrutit har representa­nter från Oxfam nu överlämnat en intern rapport från 2011 till Aviol Fleurant, Haitis minister med ansvar för planering och externa samarbeten.

– Det som sårade mig i slutet av mötet var att de erkände att myndighete­rna i Haiti inte vid någon tidpunkt informerat­s av Oxfam om att den här typen av brott begåtts, säger Fleurant efter samtalet i Port-au-prince.

– Enligt lag så är den som känner till att ett brott begåtts skyldig att informera närmaste myndighet, tillägger ministern enligt Reuters.

PROSTITUTI­ON ÄR olagligt i Haiti. Ministern säger också att han undersöker uppgifter, som Oxfam avvisar, om att en av de prostituer­ade var minderårig.

Efter mötet sade Simon Ticehurst, Oxfams chef för Latinameri­ka och Karibien, att organisati­onen ber om ursäkt till Haitis regering och folket för det som hänt. Han sade att organisati­onen är villig att samarbeta ”så mycket den kan” i fortsatta utredninga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden