Hallands Nyheter

Falkenberg blir utan gynekolog

FALKENBERG: Gynekolog Katarina Hellgren stänger sin mottagning Kvinnofoku­s efter 13 år. Kraven i den nya upphandlin­gen blev för svåra att möta. ”Jag hade velat fortsätta, men med färre patienter”, säger hon.

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se FALKENBERG

Kvinnofoku­s lägger ner och Falkenberg blir utan gynekolog. Katarina Hellgren som driver verksamhet­en säger att kraven som ställdes i den nya upphandlin­gen blev för svåra att möta.

Katarina Hellgren har drivit verksamhet­en i 13 år och skulle vilja fortsätta men känner att det inte går.

Det handlar om krav på både tillgängli­ghet och ekonomi.

Region Hallands senaste upphandlin­g pågick under åtta månader och blev klar vid årsskiftet. Upphandlin­gen innebar att Katarina Hellgrens mottagning skulle få en försämrad ekonomi.

– DET VAR HÖGA krav på heltidsnär­varo och tillgängli­ghet, vilket jag redan har stått för under 13 år. Nu hade jag hoppats på lite andra villkor, i stället för den fortsatta ackorduppg­örelsen som innebär betalning per patient.

Katarina Hellgren vänder sig emot ordningen som belönar kvantitet i stället för kvalité.

När Katarina Hellgren väljer att fasa ut sin verksamhet Kvinnofoku­s i april är hon orolig för vad som ska hända med patientern­a i Falkenberg.

– Jag har 400 kvinnor på en väntelista och 2 400 besök per år. När jag slutar har inte Region Halland något att erbjuda mina patienter på nära håll.

Katarina Hellgren hade kunnat tänka sig en fortsättni­ng.

– Eftersom jag snart fyller 60 år så hade jag kunnat tänka mig att ta emot 1 500 patienter per år. Men det fanns ingen öppning att resonera om det.

DET ENDA SOM finns kvar i Falkenberg i april blir förebyggan­de hälsovård och mödravård.

– Det är bekymmersa­mt. Jag tycker det är synd att min mottagning, som är totalutrus­tad och väl fungerande, ska behöva läggas ned när så många patienter söker sig till oss. Vi är 16 500 individer i systemet.

Om det ska kunna bli någon eftergift som gör att Kvinnofoku­s ska kunna drivas vidare krävs det ett politiskt beslut. Ärendet har passerat tjänsteman­nanivå.

– Vi är vid vägs ände, konstatera­r Katarina Hellgren.

MAUD ANKARDAL, verksamhet­schef på kvinnoklin­iken på Hallands sjukhus, säger att patientern­a i Falkenberg får vända sig till den offentliga verksamhet­en i Halmstad, Varberg och Kungsbacka.

– Sen har vi även privata aktörer i de städerna. Så det finns många olika aktörer som står till buds, som kan ta de besöken som inte kan ges i Falkenberg. Hur blir det på sikt?

– Det viktiga är att det finns tillgång till gynekologi­sk kompetens. I de fallen man kan ha det nära hemmet så är det en fördel. Men det är inte så att man i Falkenberg står utan gynekolog helt och hållet. Det är inte väldigt långa avstånd till vare sig Halmstad eller Varberg.

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? STÄNGER KVINNOFOKU­S . Gynekolog Katarina Hellgren och Kerstin Andersson undrar vart 2400 patienter ska ta vägen när Kvinnofoku­s lägger ner.
Bild: FREDRIK LARSSON STÄNGER KVINNOFOKU­S . Gynekolog Katarina Hellgren och Kerstin Andersson undrar vart 2400 patienter ska ta vägen när Kvinnofoku­s lägger ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden