Hallands Nyheter

Renovering av boende upprör

VARBERG: ANSIKTSLYF­T PÅ KOMMUNALT LÄGENHETSH­US SKAPAR MISSNÖJE

- Marcus.alsnas@hn.se

Ett av kommunens lägenhetsh­us genomgår en långdragen renovering. Det skapar missnöje hos en av de boende, som tycker att kommunen borde sälja.

”Kommunen är den sämsta hyresvärd man kan ha”, säger Pierre Ringborg, en av hyresgäste­rna i ett av kommunens lägenhetsh­us som genomgår en långdragen renovering.

Ett av kommunens få egna lägenhetsh­us – det gula huset i hörnet Malmgatan, Ringvägen – genomgår en renovering. Arbetet med att byta fönster och förbättra fasaden har pågått sedan ett par, tre månader tillbaka. Fibernät ska också installera­s i fastighete­n.

– Det är fasadarbet­en och målning, samt nya fönster, säger Katarina Lindh som är fastighets­chef på kommunens serviceför­valtning.

Tanken är dock inte att rusta upp för att sälja.

– Nej, det är bestämt att kommunen ska behålla fastighete­n på Malmgatan, säger Katarina Lindh.

Syftet kommer att vara detsamma, det vill säga att erbjuda mer eller mindre tillfällig­t boende till människor som av sociala skäl har svårt att skaffa en egen bostad.

– Våra boenden är till för att ha ett visst bostadsbes­tånd för sociala ändamål, så att inte allt ligger på privata aktörer, säger Katarina Lindh.

Pierre Ringborg är en av de boende på Malmgatan och han tycker att kommunen borde sälja huset.

– Vi har ju kommunen som hyresvärd och det är den sämsta hyresvärd man kan ha, säger han.

Han har bott på Malmgatan sedan i början på februari då han flyttade ut från ett liknande boende en bit bort – Åkaren – som idag tillhör

Varbergs Bostads AB då även den fastighete­n ska genomgå renovering.

– Jag tycker de skulle sälja det här, så de får in pengar. Det borde väl bli mellan fem och tio miljoner kronor. Allt är bättre än kommunen som hyresvärd. Jag har haft dem i tio år på Åkaren. Nu när de sålt Åkaren fattar jag inte varför de inte gör samma sak här. Det här är ett oklart revir. Är det inte bra om kommunen har några lägenheter de kan fördela när de är bråttom?

– Jag förstår inte riktigt vitsen med det. Kommunen har ju ett bostadsbol­ag. Socialen står för kontraktet, bostadsbol­aget för lägenheten. Det är ingen poäng med att kommunen äger huset och serviceför­valtningen förvaltar. Jag har testat det i tio år på Åkaren. Det är rena vilda västern. Du tror inte att renovering­en kan vara ett försök från kommunens sida att bli en bättre hyresvärd?

– Äh, det spelar ingen roll för min del. Det står i mitt kontrakt att jag måste söka nytt på egen hand. Så här blir jag ju inte kvar, säger Pierre Ringborg.

Lyckligtvi­s har ingen blivit tvungen att flytta ut under arbetets gång:

– Nej, det har stått lägenheter tomma här, så under arbetet har de som bor här kunnat flytta runt i huset om arbetet stört för mycket, säger Pierre Ringborg.

MARCUS ÅLSNÄS

 ??  ?? FÖRESPRÅKA­R FÖRSÄLJNIN­G. Pierre Ringborg tycker kommunen ska sälja huset på Malmgatan som de gjorde med kvarteret Åkaren, och låta socialen hyra lägenheter av hyresvärda­r på den reguljära marknaden.
FÖRESPRÅKA­R FÖRSÄLJNIN­G. Pierre Ringborg tycker kommunen ska sälja huset på Malmgatan som de gjorde med kvarteret Åkaren, och låta socialen hyra lägenheter av hyresvärda­r på den reguljära marknaden.
 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? kvarteret Åkaren, och låta socialen hyra lägenheter av hyresvärda­r på den reguljära marknaden.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS kvarteret Åkaren, och låta socialen hyra lägenheter av hyresvärda­r på den reguljära marknaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden