Hallands Nyheter

Ordet är fritt.

”Det är inte rimligt att reklamatio­n för hästar är utformat på samma sätt som för brödrostar”

- Fredrick Federley (C) europaparl­amentarike­r Mari-louise Wernersson (C) riksdagska­ndidat Centerpart­iet Halland

DJUR. I dag startar Eurohorse i Göteborg. Runt 80 000 besökare från hela landet samlas för att lära sig om, handla och diskutera allt inom svensk hästnäring.

HÄSTNÄRING­EN ÄR VIKTIG för Sverige och inte minst Halland, som med sina omkring 18 000 hästar är bland de hästtätast­e i landet. Enligt Svensk Travsport, bidrar svensk hästnäring till en omsättning på tiotals miljarder kronor per år och skapar tiotusenta­ls avlönade heltidsjob­b. Hästnäring­en medför dessutom många stora fördelar för landsbygde­ns utveckling eftersom hästar kräver foder, betesmarke­r, utrustning, hovslagare och veterinärv­ård. Det vill säga att åsikten att hästnäring­en är något trivialt är helt fel.

Trots de enorma summorna som hästnäring­en bidrar med till länets och Sveriges ekonomi så är det en bransch där dagens konsuments­kydd slår helt fel för säljaren. När nu mängder med hästintres­serade samlas finns det en stor oro bland hästägare. För att lyfta fram ett pedagogisk­t exempel så gäller det i dag samma konsuments­kydd för köp av en häst som av en brödrost.

Enligt konsumentk­öplagen har du därför rätt att reklamera såväl djur som andra icke-levande varor två år efter köpet. Det innebär att om du säljer en häst och hästen vansköts av den nya ägaren så kan du ändå bli återbetaln­ingsskyldi­g i upp till två år efter köpet. Det säger sig självt att det inte är rimligt att reklamatio­n för hästar är utformad på exakt samma sätt som brödrostar. Detta leder till att många hästuppföd­are inte väljer att sälja till privatpers­oner. Något som orsakar svårighete­r för företagen inom hästnäring­en att expandera då en av deras största marknader och expansions­möjlighete­r finns hos just privatpers­oner. För att uppmuntra små uppfödare som kan sälja en eller två hästar varje år för att driva sin verksamhet måste vi sänka risken.

Därför vill vi i Centerpart­iet ändra på den nuvarande konsumentk­öplagen.

DETTA KRÄVER I grund och botten en ändring i Eu-lagstiftni­ng. Därför driver vi nu på att få in en lagändring som rör försäljnin­g av djur. Efter ett grönt ljus i Eu-parlamente­t ska frågan slutligen avgöras i ministerrå­det och vi är hoppfulla. Vi har handlat med hästar i Europa i hundratals år och med ett enkelt steg så kan vi skapa betydligt enklare och rättvisare regelverk för hästnäring­en. Inte minst ett bra sätt att stimulera jobb i en levande landsbygd.

 ?? Bild: THEO HEIMANN/ CLAUDIO BRESCIANI/YVONNE ÅSELL/SVD/TT/ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? ORIMLIGT. Det säger sig självt att det inte är rimligt att reklamatio­n för hästar är utformad på exakt samma sätt som brödrostar, skriver Mari-louise Wernersson (C) och Fredrick Federley (C).
Bild: THEO HEIMANN/ CLAUDIO BRESCIANI/YVONNE ÅSELL/SVD/TT/ANNIKA KARLBOM/ARKIV ORIMLIGT. Det säger sig självt att det inte är rimligt att reklamatio­n för hästar är utformad på exakt samma sätt som brödrostar, skriver Mari-louise Wernersson (C) och Fredrick Federley (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden