Hallands Nyheter

Knyckare släpper ny bok

”Nu börjar en era där vi bestämmer våra villkor själva”, säger komikern, festivalar­rangören och författare­n Emma Knyckare.

- MALIN EIREFELT malin.eirefelt@hn.se

Hon har varit rikskändis ganska länge. Hon har varit programled­are i Sveriges Radio och lett Musikhjälp­en, bland annat. Men 2017 slog det till rejält för komikern Emma Knyckare från Rolfstorp. Hon twittrade argt om sexuella övergrepp på festivaler och det slutade med att hon i sommar arrangerar en egen festival för 6 500 kvinnor, transperso­ner och ickebinära (som inte identifier­ar sig med något kön). Under 2017 skrev hon också boken ”Hit med flaskan: Handbok för panikslagn­a mammor”, som släpps 5 mars. Hektiskt år! Om vi tar det från början, hur tror du att festivalen kommer bli, på plats?

– Ösig som fan. Vi släpper 6 500 biljetter. Det är så himla mycket folk. Sedan vet jag att det blir en fet musikfesti­val, eftersom jag sitter med bokningarn­a, säger Emma Knyckare.

ÄN SÅ LÄNGE har arrangörer­na offentligg­jort åtta av festivalen­s musikakter, bland andra Frida Hyvönen, Zhala och Dolores Haze.

– Det vi inte vet, är hur det blir med ett så stort separatist­iskt rum. Massor av forskare hör av sig. De vill undersöka vilka konsekvens­erna blir, samhällsny­ttigt. Om det blir minskat våld och fylla, till exempel. Det är en historisk festival. Går du omkring och känner dig historisk?

– Jag är inte historisk, men initiative­t komiker, festivalar­rangör och författare är det. Speciellt i samband med metoo-rörelsen.

Bara några månader efter initiative­t med en mansfri festival pratade alla om sexuella trakasseri­er.

– Före metoo blev vi ifrågasatt­a men nu säger ingen ett knyst. Folk har börjat förstå problemati­ken. Det är inte personligt mot män, det handlar om sexuellt våld och kvinnors trygghet.

Det går lätt att dra parallelle­r mellan dagens uppsving för feministis­ka frågor, och Svt-serien ”Fröken Frimans krig”.

– Ja, festivalen är ju en förlängnin­g av vad som händer i serien. Det började med att kvinnor inte hade några rättighete­r alls. Sedan fick kvinnor vara med lite, på männens villkor. Nu börjar en era där vi bestämmer våra villkor själva.

NYLIGEN MEDVERKADE Emma Knyckare som skådespela­re i pjäsen ”Isskåpet” av Elsa Grave i Halmstad. Men det är som komiker hon identifier­ar sig, främst. Snart får hon också lägga till ”författare” på cv:t.

Boken hon har skrivit handlar om föräldrask­ap. Den kommer också resultera i en humorsolos­how – Emma Knyckares första.

– Jag gick inte i någon föräldragr­upp efter att min dotter Maggan kom. Jag är ju en halvoffent­lig person och då tyckte jag att det kändes konstigt att prata om analklådor, med 25 andra föräldrar. Så jag började skriva ner mina funderinga­r.

HENNES URSPRUNGST­ANKE, när det stod klart att anteckning­arna skulle ges ut, var att det skulle bli en humorbok.

– I stället blev det ganska mycket mörker och satir, säger Emma Knyckare.

I sitt manus blandade hon ofta mörkare, personliga passager med skämt. Men förlaget har kapat skämten och behållit det ärliga.

– Det är därför jag vill göra en show. De har ju tagit bort alla mina punchlines.

Hon berättar att hon har ångest inför att boken ska släppas.

– Man är ju rädd om sitt hjärta. Och mamma ska läsa den. Men det är fint att få skriva den. Det är ett dokument över hur det är att vara kvinna i dag. Vad är då ditt tips till nyblivna mammor?

– Att man alltid ska heja på tjejer. Och att man får göra som man vill. Det du gör duger och är gott nog. Om man inte är ett psykfall, då.

Emma Knyckare skrev en arg tweet som resulterad­e i en ny musikfesti­val. Men innan den går av stapeln debuterar hon som författare. Och i höst turnerar hon med soloshow.

”Det började med att kvinnor inte hade några rättighete­r alls. Sedan fick kvinnor vara med lite, på männens villkor. Nu börjar en era där vi bestämmer våra villkor själva”

EMMA KNYCKARE

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? DEBUTROMAN. 5 mars släpps boken ”Hit med flaskan: Handbok för panikslagn­a mammor” som också ska bli en humorsolos­how – Emma Knyckares första.
Bild: JARI VÄLITALO DEBUTROMAN. 5 mars släpps boken ”Hit med flaskan: Handbok för panikslagn­a mammor” som också ska bli en humorsolos­how – Emma Knyckares första.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FÖRFATTARE. När Emma Knyckare blev mamma ville inte hon prata om analklådor med 25 andra föräldrar, så hon skrev ner sina funderinga­r och tankar, i stället för att gå i en föräldragr­upp. Anteckning­arna har blivit en bok och ska bli en humorsolos­how,...
Bild: JARI VÄLITALO FÖRFATTARE. När Emma Knyckare blev mamma ville inte hon prata om analklådor med 25 andra föräldrar, så hon skrev ner sina funderinga­r och tankar, i stället för att gå i en föräldragr­upp. Anteckning­arna har blivit en bok och ska bli en humorsolos­how,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden