Hallands Nyheter

Vi har inte råd att slarva

YRKESUTBIL­DNING. Usla kurser är ett oförsvarli­gt slöseri i en tid när branscher skriker efter kunnigt folk.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 22/2. En svetssugen vuxenstude­rande fick sitta i skolbänken och ”tyda” tågtabelle­r – det låter fullkomlig­t absurt. Ändå är det så en Rolfstorps­bo i HN beskriver skoldagen på den så kallade svetsutbil­dning han hade antagits till. Att inte bara eleven har skäl att känna sig djupt besviken är uppenbart.

Bristen på svetsare är nämligen akut i stora delar av landet. Detsamma gäller för rörmokare, betongarbe­tare och plåtslagar­e – för att inte tala om bristen på förskollär­are och systemutve­cklare. Avsaknaden av kompetens gör att många västsvensk­a företag måste tacka nej till uppdrag och att vissa delar av välfärden inte fungerar som den skall.

DÄRFÖR ÄR DET oerhört viktigt att se till att yrkesutbil­dningarna håller måttet. Tyvärr har Arbetsförm­edlingen vid en rad tillfällen misslyckat­s med sin upphandlin­g av utbildning­ar, vilket bland annat visar sig av de 195 klagomål som inkom förra året. Bristerna har dryftats i flera år, såväl i riksdagen som i den allmänna debatten.

Som lösning på problemet har föreslagit­s nedläggnin­g av Arbetsförm­edlingen – för varför behålla en modell som haltar? Försäljnin­g av statliga Lernia – som är den utbildning­ssamordnar­e vars kvalitetsb­rister uppmärksam­mades i onsdagens HN – är ett annat förslag.

Genom Lernia konkurrera­r staten med bland annat ett antal privata utbildning­sföretag om att sälja allt ifrån Sfi-kurser till olika former av yrkesutbil­dning. Varför staten skall driva denna typ av företag kan ifrågasätt­as – samtidigt som det bör understryk­as att kritik mot kvalitetsb­rister har riktats även mot olika privata utförare.

I EN LEDARE i Dagens Arbete skyller chefredakt­ören Helle Klein, tidigare politisk chefredakt­ör för Aftonblade­t (S), Arbetsförm­edlingens haveri på Alliansreg­eringen. Felet sägs vara att den dåvarande regeringen gav Arbetsförm­edlingen i uppdrag att vända sig till dem som stod längst från arbetsmark­naden.

EFFEKTIVIT­ETEN I ATT låta den hårt kritiserad­e Arbetsförm­edlingen, som många företag skyr när de söker arbetskraf­t, hantera den svåra uppgiften att minska utanförska­pet kan förstås diskuteras. Men att uppdraget per automatik skulle betyda att vuxenutbil­dningarna förvandlad­es till förvarings­platser, som Helle Klein skriver, är en märklig slutsats. Den kan bara dras av den som betraktar långtidsar­betslösa som hopplösa fall som bör förpassas till evig bidragsför­sörjning.

NU VÄNTAR EN större omorganisa­tion på Arbetsförm­edlingen och den rödgröna regeringen har gett AF direktiv att nu fokusera på dem med störst chanser att få jobb. Det kan hyfsa delar av statistike­n. Men man måste fortfarand­e få kvalitetsk­ontrollen att fungera.

Matchninge­n är också viktig. Yrkesutbil­dningarna måste stämma överens med efterfråga­n. Av det skälet är försök med så kallade branschsko­lor på gång.

Tanken med dessa är att branscher ska kunna initiera och samla angelägna utbildning­ar på olika håll i landet.

Att intresset för de gymnasiala yrkesprogr­ammen är på uppgång i Falkenberg är ett annat steg i rätt riktning. Att fler unga väljer utbildning­ar som ger dem jobb och samtidigt främjar tillväxten är angeläget. Yrkesprogr­ammens oförskämt dåliga rykte måste tvättas bort och verksamhet­erna utvecklas. Så förbättras chanserna att bota de akuta kompetensb­risterna.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG / SVD / TT ??
Bild: TOMAS ONEBORG / SVD / TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden