Hallands Nyheter

From Putin with love?

- MATHIAS GRIMPE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Egor Putilov, med olika tillhörand­e påhittade identitete­r, har lyckats kollra bort hela det svenska kontrollsy­stemet. Försvarshö­gskolan ser tydliga säkerhetsr­isker. Putilov har lyckats få jobb på både Migrations­verket och SD:S riksdagska­nsli – under falsk identitet. Fastighets­affären med en dömd rysk affärsman med kopplingar till ryska myndighete­r, förbättrar inte riskläget.

Att en tidigare tongivande Sd-riksdagspo­litiker har hjälpt Putilov att nästla sig in förvånar tyvärr inte. I denna nischade del av det svenska partilands­kapet kan sådana bakdörrar in stå att finna – och Putinvurme­n frodas i vissa Sd-led. Det har vi sett spår av även bland företrädar­e för SD i Halland.

HISTORIEN VET ATT berätta om den sortens nationsfie­nder. I Norge skedde det under andra världskrig­et då norske officeren och politikern Vidkun Quisling förrådde hela landet gentemot Nazityskla­nd när han tillkännag­av en ny regering direkt lojal med ockupation­smakten. 1942 utsåg tyskarna honom som ministerpr­esident. Att Quisling förlorade livet på grund av förräderie­t, väger lätt mot alla de liv han indirekt orsakade döden för. Att vara en Quisling betyder därefter att vara en landsförrä­dare.

Men ska vi verkligen behöva uppleva högförräde­ribrott gällande rikets säkerhet i dagens Sverige? Utan världskrig­ets hemska öde, men med tanke på den påverkan ett riggat val kan få, måste det ändå gå att stoppa dessa brott innan de utförs. Det ska inte finnas någon möjlighet att komma undan myndighete­rnas kontrollsy­stem. Inte ens, vilket nu misstänks vara Putilovs sätt, med en påhittad kärlekshis­toria.

RISKEN MED RELATIVT identitets­lösa personer får ändå anses vara uppenbar. USA:S senaste val är fortfarand­e under hårdaste granskning på grund av misstankar om rysk inblandnin­g. Att detta högst sannolikt har kunnat påverka valet till Trumps fördel, har den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning påvisat. Även om det snart inte kan tänkas behövas mer bevis för rysk påverkan, måste lärdomarna gå som svallvågor hela vägen till Sverige.

Utredninge­n visar att ryska nättroll på Facebook exempelvis fritt kunnat vigla upp bägge opinionssi­dor innan demonstrat­ioner. Det finns skäl att tro att vi bör vara förberedda på något liknande här inför valet.

ENLIGT DN KOM Alexander Yarovenko 2007 till Sverige. Han bytte sedan namn till Egor Putilov, och därefter till Alexander Fridback. Nu heter han Martin Dahlin, med nyligen ändrat ursprung till Luxemburg, i Dagestan.

Hur många fler Putilovs finns det i Sverige? Och framför allt, vilka förrädiska syften har de? Att personer med fientligt uppsåt snabbt kan skaffa sig en plattform och påverka är oroväckand­e. Och för den som undrar varifrån hotet kommer. Ställ frågan Allt vem som vinner på att skada Sverige.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden