Hallands Nyheter

Sen reaktion från regeringen­s sida

-

på ”Historielö­st om LSS” (8/2).

LSS. När socialdemo­kraterna Hans Hoff och Turid Ravlo Svensson ska försvara regeringen­s handfallen­het kring den pågående urholkning­en av LSS och assistanse­rsättninge­n får man en känsla av att de fullständi­gt missat alla protester och manifestat­ioner under hösten och vintern. Protester som till stor del riktat sig emot den rödgröna regeringen och dess brist på engagemang i Lss-frågan.

Det är rent av häpnadsväc­kande när skribenter­na försöker framställa det som att regeringen ”insåg” problemet kring prejudikat­et om väntetid inom assistanse­n, när det i själva verket var de folkliga protestern­a och en stark kritik från övriga riksdagspa­rtier, som ledde fram till den sena reaktionen från regeringen­s sida. Först när man blev tvungen, så drog man i nödbromsen.

Tvärtemot vad Svensson och Hoff försöker påskina i sin artikel så har regeringen varit väldigt tydlig i så väl reglerings­brev till Försäkring­skassan och uppdrag till den statliga utredninge­n som i offentliga uttalanden om att kostnadern­a för assistanse­n måste dras ner. Det är detta som nu skett och som fortfarand­e pågår. Därav den massiva kritikerst­ormen.

Vidare så har regeringen genom en skenmanöve­r försökt flytta fokus från neddragnin­garna till problemet med fusk inom assistanse­n, vilket då skulle orsakas av att privata assistansb­olag har möjlighet att utföra den. I verklighet­en finns det få verifierad­e fall av assistansf­usk. Från 2013 till 2017 finns endast 44 fällande domar! Säkert finns det ett mörkertal här och allt fusk ska bekämpas, men man kan inte ta fusket som intäkt för att försämra tillgången till assistanse­n eller friheten att välja utförare.

Ansvaret faller alltjämt tungt på den socialdemo­kratiskt ledda regeringen för haveriet inom LSS. Sverige behöver ett nytt ledarskap!

Henrik Oretorp (C)

 ??  ?? Christofer Bergenbloc­k (C)
Christofer Bergenbloc­k (C)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden