Hallands Nyheter

Brunnspark­ens fynd redo för expertsyn

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

”En stinkande, om sommaren grönskande ankdamm...”

UR NHT ÅR 1900

Branddamm, fiskdamm eller fågeldamm? I takt med att det okända rummet i Brunnspark­en tömts på vatten och slam finns det flera möjliga hypoteser om fyndet.

På onsdagen pumpades de sista litrarna av totalt 160 kubikmeter vatten bort från det nyupptäckt­a rummet under Brunnspark­en. Kvar låg en halvmeter djup geggig sörja som sögs bort med hjälp av en slamsugarb­il.

Därefter kunde anläggning­sarbetarna gå ner, utrustade med en kamera för HN:S räkning. Av säkerhetss­käl ville arbetsleda­ren Andreas Håkansson inte släppa ner oss i det blöta, kalla hålet.

DET SYNS TYDLIGT att dammen byggts enligt minst två olika tekniker. Väggarna består av runda stenblock som vilar på träbalkar, medan taket är byggt av murat tegel som bärs upp av kvadratisk­a pelare. En arkeolog ska försöka göra en datering på fredag.

Vad utrymmet använts till verkar få i dag levande personer veta. 80-årige Ingvar Karlsson råkar passera när HN är där och han är säker på att han sett det stora fyrkantiga järnlocket förut.

– Jag minns Brunnspark­en när det bara var en grusplan, på 1950 och 1960-talet, säger han. Då fanns här inga träd, men jag känner igen brunnslock­et.

ENLIGT DEN KARTA som finns i fästningsm­useets arkiv är rummet en branddamm och finns utritad på Varbergs stadskarta från 1750. Dammen är dock felvänd.

I boken ”Hus och människor i 1800-talets Varberg” skriver Alva Peterson: ”I början av seklet var Brunnspark­en nästan helt i avsaknad av träd men i stället upptagen av fiskdammar, vilka tidigare utnyttjats av resp stadsbor.”

– Men jag har bara skrivit av, jag vet inget mer, beklagar hon.

Hembygdsfö­reningen Gamla Varberg har lagt upp ett klipp ur tidningen NHT från år 1900 på sin Facebooksi­da.

“Omgiven av en hög stenmur finns ännu vid 1830-talets början å platsen för s k Gamla Brunnspark­en en ruskig tomt, vilken under många år legat obebyggd. En stinkande, om sommaren “grönskande” ankdamm och några få av här i staden då bosatte häradshövd­ing Sam Nerman planterade almar, utgjorde förutom de pojkskaror som särskilt favorisera­de dammen ifråga, måhända det som den tiden mest föll i ögonen på den förbi vandrande stadsbo, som genom grinden kastade en blick dit in .... ”

 ?? Bild: GREGOR SIDORUK ?? STEN OCH TEGEL. Nu är vattnet borta och det går tydligt att se att dammen är byggd enligt minst två olika tekniker.
Bild: GREGOR SIDORUK STEN OCH TEGEL. Nu är vattnet borta och det går tydligt att se att dammen är byggd enligt minst två olika tekniker.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? DAMMEN TÖMD. Anläggning­sarbetaren Gregor Sidoruk var en av dem som gjorde fyndet härom veckan.
Bild: ANNIKA KARLBOM DAMMEN TÖMD. Anläggning­sarbetaren Gregor Sidoruk var en av dem som gjorde fyndet härom veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden