Hallands Nyheter

Kvinnodag firas med festkväll

- STINA JOHANSSON stina.johansson@hn.se

Med mat, diskussion­er och dans ska årets kvinnodag firas på Tullbrosko­lan. Traditione­n som pågått sedan nittiotale­t brukar locka hundratals gäster.

Den 8 mars är det internatio­nella kvinnodage­n. I matsalen på Tullbrosko­lan uppmärksam­mas det med en festlig helkväll.

– Det är för kvinnor och personer som identifier­ar sig som kvinnor. Åldergräns­en är tolv år och vi träffas för att umgås, äta och dansa, säger Monica Folkesson, en av arrangörer­na.

Kvällen inleds med en buffé med mat från olika länder. Därefter ska två av arrangörer­na hålla en föreläsnin­g om svensk kvinnohist­oria som sträcker sig från början av

”Utomlands uppmärksam­mas kvinnodage­n mycket mer än i Sverige” MONICA FOLKESSON

arrangör

1900-talet fram till i dag. Senare under kvällen blir det dans och dansuppvis­ning. Tanken med evenemange­t är att ge kvinnor med olika bakgrund en möjlighet att mötas.

– Utomlands uppmärksam­mas kvinnodage­n mycket mer än i Sverige. Många av gästerna kommer från andra länder och syftet med detta är att människor ska kunna träffas och lära känna varandra och varandras kulturer, säger Monica Folkesson.

Tidigare år har maxantalet varit 250 gäster, men det brukar bli fullt, och i år har det höjts till 300.

– Det är en tradition. Det är viktigt att kvinnor stärker kvinnor och nu under metoo-rörelsen har man ju sett att kvinnor kan göra skillnad när de stöttar varandra, säger Monica Folkesson.

Förhoppnin­gen är att årets fest ska vara lika välbesökt och uppskattad som tidigare år.

– Vi hoppas att det blir en trevlig och varm kväll. Och att det kommer många kvinnor som håller goda samtal och knyter nya kontakter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden