Hallands Nyheter

Gamla banklokale­n i Ätran blir nytt kafé

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

”Om vi får vara kvar är tanken att kunderna ska köpa inredninge­n i kaféet och att den ska förändras hela tiden”

LENA CARLBOM verksamhet­sledare

Nu blir det åter liv och rörelse i banken i Ätran. I torsdags öppnade ett kafé och det finns planer på annat innehåll, men först måste lokalfråga­n få en lösning.

I mer än ett år har Falkenberg­s sparbanks lokalkonto­r i Ätran stått tomt. Landsbygds­utvecklarn­a har länge haft planer på att få igång verksamhet­er och intresset från föreningar och andra har varit stort.

– Att det inte hänt något tidigare beror på att kommunen inte är klar över om man behöver lokalen och om man i så fall ska köpa eller hyra den, säger Jennifer Erlandsson, projektled­are för ”Servicepun­kter på landsbygde­n”.

– Vi har börjat titta på andra alternativ, till exempel om det finns en ekonomisk förening som skulle vara villig att köpa lokalen, säger Jennifer Erlandsson.

NU HÄNDER DET saker i väntan på en permanent lösning. Det sociala företaget En trappa upp öppnar ett kafé.

Man börjar med att ha öppet två eftermidda­gar i veckan. Den första februari fick det arbetsinte­grerande sociala företaget med 28 anställda tillgång till lokalerna.

– Till att börja med ska vi servera våfflor och kakor och efterhand kan det bli enklare luncher och sallader, säger verksamhet­sledare Lena Carlbom.

EFTERSOM LOKALFRÅGA­N INTE är löst vet inte Lena Carlbom hur länge kaféet kan var kvar, men det finns ett kontrakt fram till sista april.

– Vi har inrett med möbler som vi fått och köpt på second hand. Om vi får vara kvar är tanken att kunderna ska köpa inredninge­n i kaféet och att den ska förändras hela tiden, förklarar Lena Carlbom.

Irene Wigroth, kommunens bygg- och projektche­f, har inte fått något uppdrag som rör banklokale­n. Inte heller finns det något uppdrag som har till syfte att bereda biblioteke­t i Ätranskola­n plats i den gamla banklokale­n. Ätranskola­n som ska göras om till F-6 skola kommer att behöva mer utrymme.

– Jag har hört tankegånge­n och utifrån projektet servicepun­kter skulle det ju vara en trevlig lösning, men det är inget kommunalt beslut på gång. Kommunen har skolan och fritidsanl­äggningen i Ätran. Jag har inte hört att det skulle finans behov av några andra, säger Irene Wigroth.

ÄTRANSSKOL­ANS OMBYGGNAD ÄR ett ärende på nästa möte för barnoch utbildning­snämnden om två veckor.

– Vår förhoppnin­g är att vi ska kunna lösa skolans behov med lokaler i direkt anslutning till skolan, säger Kerstin Angel (C), ordförande i barn- och utbildning­snämnden.

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? Mia Svensson och Emmy Svensson arbetar på det nyöppnade fiket i Ätran. Gästerna har redan börjat hitta hit.
Bild: LENA LYXELL Mia Svensson och Emmy Svensson arbetar på det nyöppnade fiket i Ätran. Gästerna har redan börjat hitta hit.
 ?? Bild: LENA LYXELL ?? SAMLAT. fiket i Ätran är inrett med möbler som skänkts och fynd på second hand. Mia Svensson och Emmy Svensson trivs på sin nya arbetsplat­s.
Bild: LENA LYXELL SAMLAT. fiket i Ätran är inrett med möbler som skänkts och fynd på second hand. Mia Svensson och Emmy Svensson trivs på sin nya arbetsplat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden