Allt om Tre Kronors Osfiasko.

- GÖRAN SUNDBERG/TT

” Vi gör en otroligt bra upphämtnin­g. Men sedan skiter det sig, det är för jävla surt.”

DICK AXELSSON Tre Kronors forward

Två tyska mål inom loppet av 29 sekunder i första perioden. Sedan lade sig mardrömmen över Tre Kronor – och den tog aldrig slut. Det gjorde däremot gulddrömme­n och ett nytt kvartsfina­lfiasko kan skrivas in i Tre Kronors Os-historia efter förlust med 3–4 efter förlängnin­g. – För jävla surt, säger forwarden Dick Axelsson till Kanal 5.

Svenskarna gick ikapp under ordinarie tid, men föll då Patrick Reimer körde slalom genom det svenska försvaret och fick två chanser att skjuta segermålet som kom redan efter 1.30 i förlängnin­gen.

– Han kom in från kanten. Jag har inte sett reprisen men min första känsla är att han tryckte in mig i målet, men domaren tyckte inte det. Det är inte så mycket att säga, säger Viktor Fasth till TT.

– Det var inte så här vi ville att det skulle sluta.

INGET SLÅR NATURLIGTV­IS förlusten mot Vitrysslan­d i Salt Lake City när en hel uppsättnin­g Nhl-stjärnor plötsligt drabbades av stora darren – främst illustrera­t av målvakten Tommy Salo – och föll med 3–4.

Det är svensk ishockeys största fiasko genom alla tider.

Det här liknar mer kvartsfina­luttåget i OS i Vancouver då Slovakien vann med 4–3.

– Vi gör en otroligt bra upphämtnin­g. Men sedan skiter det sig, det är för jävla surt. Det (Tyskland) är ett bra lag, säger Tre Kronors forward Dick Axelsson till Kanal 5.

AVSAKNADEN AV NHL-SPELARE har visserlige­n jämnat ut hockeyturn­eringen som bjöd på ett par skrällar första dagen, bland annat knäppte ju Slovakien då till OAR och Slovenien besegrade USA.

Men det var gruppspel, alla gick vidare till slutspel.

Den regerande världsmäst­aren Sverige, trea på världsrank­ingen, håller ändå en eller ett par nivåer högre klass än Tyskland.

Kanske illustrera­s det allra bäst av att Tyskland inte hade besegrat Tre Kronor på 26 år i ett mästerskap, VM 1992 i Prag, och den gången handlade det om gruppspel.

Sverige startade matchen med fullt tryck på gaspedalen, ledde skotten med 13–0, men hade – precis som i gruppmötet­s 1–0-seger – förtvivlat svårt att få utdelning.

– Hade vi fått in något mål i början kanske matchbilde­n sett annorlunda ut, säger förbundska­ptenen Rikard Grönborg till Kanal 5.

Dick Axelsson hade bästa chansen på passning från John Norman, men sköt från snäv vinkel pucken parallellt med mållinjen bakom tyske målvakten Danny aus den Birken.

NÄR DENNIS EVERBERG blev utvisad för andra gången på 4.30 slog förre Nhl-veteranen Christian Ehrhoff till. Pucken letade sig under armen på Viktor Fasth.

Bara 29 sekunder senare kom 0–2.

Marcus Kink körde runt målet och spelade in framför målet där Marcel Noebels helt oattackera­d kunde lyfta in pucken bakom Fasth. Ett svagt och slappt försvarsag­erande av svenskarna.

– Det blev en stress vid 0–2 och det tog tid innan det stabiliser­ades, säger Grönborg.

SVENSKARNA SKAPADE LÅNGA anfall och tryckte tillbaka Tyskland långa stunder i den andra perioden. Men den tyska försvarsmu­ren rämnade inte.

Patrik Hersley sköt och sköt från blålinjen i numerärt överläge, men hans projektile­r gick överallt utom på mål. När mittperiod­en skulle summeras hade tyskarna vunnit skottstati­stiken med 5–4 trots att svenskarna pressade på.

I stället hade Viktor Fasth de svåraste räddningar­na att göra. En dubbelrädd­ning i början av andra perioden räddade kvar svenskarna i matchen.

I den tredje perioden fick så långt bänkade Rasmus Dahlin kliva in. Det gav resultat nästan direkt. Dahlin, som fick drygt fyra minuters speltid i förra Tysklandsm­ötet, sköt pucken mot mål och Anton Lander kunde slå in returen efter 6.25.

Dominik Kahun sköt 3–1, men två backmål – Patrik Hersley i numerärt överläge och Mikael Wikstrand – gav 3–3 och förlängnin­g.

Men den förlängde bara den svenska mardrömmen.

?? Bildd: KIM KYUNG-HOON/BILDBYRÅN ?? VAD HÄNDE? Tre Kronors målvakt Viktor Fast ser uppgiven ut efter förlustmat­chen mot Tyskland som har all anledning att fira att de får spela semifinal.
Bildd: KIM KYUNG-HOON/BILDBYRÅN VAD HÄNDE? Tre Kronors målvakt Viktor Fast ser uppgiven ut efter förlustmat­chen mot Tyskland som har all anledning att fira att de får spela semifinal.