Hallands Nyheter

Holmén siktar mot final efter skrällen

- MICKE LARSSON/TT

För drygt fyra år sedan började Stephanie Holmén jobba hos stjärnrytt­aren Peder Fredricson. I januari vann hon sensatione­llt en världscupt­ävling. Nu ska båda tävla i Göteborg och siktar mot världscupf­inalen.

Stephanie Holmén blev segrare i sitt livs andra världscups­tart, i Zürich dagen efter hennes 27-årsdag i januari. Det var en riktig skräll, även för henne själv.

– Det var så overkligt. Jag var jättejätte­glad. Men samtidigt var det svårt att ta in vad jag faktiskt hade gjort, så det var svårt att njuta så mycket som jag hade drömt om att göra, om det en gång skulle inträffa, säger Stephanie Holmén.

NU ÄR HON på plats i Göteborg, där sista tävlingen i världscupe­ns Västeuropa­liga avgörs på söndag. Holmén har en liten chans att kvala in till världscupf­inalen i Paris i april. Men att ta sig dit har aldrig varit hennes plan.

– Då ska jag vara i Oliva i Spanien med tio unghästar. Skulle det ske ett mirakel så får vi ta det då, säger Stephanie Holmén.

– Då blir det jag som är i Oliva med tio unghästar, inflikar Peder Fredricson, som sitter intill Holmén på pressträff­en inför veckans tävlingar.

De jobbar tillsamman­s dagligen. Stephanie Holmén anställdes på Fredricson­s gård utanför Kivik 2013, när hans fru Lisen Bratt avslutat sin elitkarriä­r. Holmén fick ta över hästarna som Bratt ridit.

EN DAG PÅ jobbet var den där söndagen i Zürich, där båda tävlade i världscupe­n.

– Peder hade själv tyvärr rivit i grundomgån­gen. Det gjorde att han kunde lägga fullt fokus på mig inför omhoppning­en, och berätta hur jag skulle rida, säger Stephanie Holmén.

Chefen Fredricson har många goda ord om henne.

– Stephanie är väldigt talangfull och har riktigt bra inställnin­g. Hon är en bra teamplayer, inte rädd för att jobba hårt, och ödmjuk, säger Peder Fredricson.

Holmén framhåller gärna sin häst, tolvåriga stoet Flip’s Little Sparrow.

FLIP’S LITTLE SPARROW har hoppat i Scandinavi­um med Fredricson som ryttare, men det blir första gången med Holmén i sadeln.

Peder Fredricson siktar mer mot höstens VM i USA än cupfinalen i Paris. Han har varken med sig stjärnhäst­en All In eller andravalet Christian K till Göteborg.

All In har känts varm på ett bakben och har bara tränat försiktigt ett tag.

– Men jag hoppas att han snart är igång igen. Jag är inte orolig, säger Fredricson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden