Hallands Nyheter

Fågelinflu­ensa av ny typ i Sverige

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Svenska fåglar har smittats av en typ av fågelinflu­ensa som inte tidigare hittats i landet, uppger Statens veterinärm­edicinska anstalt (SVA). Havsörnen som nyligen dog efter flera räddningsf­örsök i Blekinge bar viruset.

Viruset är av typen H5N6 och har under vintern rapportera­ts från några andra länder i Europa. Fågelinflu­ensan är nära besläktad till fågelinflu­ensaviruse­t H5N8, som cirkulerad­e i Sverige under 2016 och i fjol, men inte lika allvarligt som H5N1 – viruset som smittad och dödat flera människor i bland annat Sydostasie­n.

Spridninge­n av det senaste fågelvirus­et är mycket mindre omfattande än det som spreds 2016–2017, enligt SVA.

– Mycket färre upptäckta fall på vilda fåglar, och bara ett fåtal fall på tama fjäderfän, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizo­otolog vid SVA.

Fallet med havsörnen visar att smittan redan finns hos fler fåglar i Sverige.

– Örnen blev ju smittad genom att den ätit sjuka, infekterad­e fåglar, säger Karl Ståhl. Hur farligt är det här viruset för människor?

– Det finns inga kända fall och inga tecken på att det här viruset skulle smitta människor.

Nu gäller det att hålla borta viruset från tamfjäderf­ä, konstatera­r Jordbruksv­erket och SVA.

”För att undvika spridning till fjäderfä är det viktigt att fjäderfäpr­oducenter och hobbyfågel­ägare har goda smittskydd­srutiner”, säger Karin Åhl, ställföret­rädande enhetschef på enheten för häst, fjäderfä och vilt vid Jordbruksv­erket, i ett pressmedde­lande.

Örnen i Blekinge, som var smittad av H5N6, hittades av deltagare i en örnsafari sittandes apatisk på marken i slutet av januari.efter man försökt att rädda den genom vila och näringslös­ning hittade man till slut örnen död i sin bur.

 ?? Bild: MARK HUMPHREY/TT ?? NYTT VIRUS. En död havsörn i Blekinge hade en typ av fågelinflu­ensa som tidigare inte påvisats i Sverige, uppger Statens veterinärm­edicinska anstalt.
Bild: MARK HUMPHREY/TT NYTT VIRUS. En död havsörn i Blekinge hade en typ av fågelinflu­ensa som tidigare inte påvisats i Sverige, uppger Statens veterinärm­edicinska anstalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden