Hallands Nyheter

Evangelist­en Graham död – blev 99 år

- JONAS DAGSON/TT

Den kände amerikansk­e evangelist­en Billy Graham är död. Han blev 99 år.

Billy Graham var verksam i predikstol­en omkring 70 år. Enligt hans församling nådde predikning­arna, som tvsändes, hundratals miljoner människor.

Graham hade en nära relation till flera av USA:S presidente­r, bland andra Richard Nixon, och träffade många av världens ledare. Han var budbärare mellan den nordkorean­ske ledaren Kim Il-sung och Bill Clinton i mitten av 1990-talet.

GRAHAM BESÖKTE SVERIGE flera gånger. Första gången redan 1949, innan han blivit känd. Bland annat höll han större väckelseka­mpanjer i Scandinavi­um i Göteborg 1977 och på Älvsjömäss­an i Stockholm året därpå.

– Han gjorde ett starkt intryck på mig och på många andra, säger pastor Elon Svanell, som tolkade honom i Göteborg och Stockholm och senare kom att arbeta för hans organisati­on från London.

– Han levde efter det kristna budskapet. Han var intressera­d av den enskilda människan, han var mån om hur jag hade det. Han var aldrig dömande och hård, säger Svanell.

I SAMBAND MED en baptistisk världskong­ress predikade Graham på Skansen i Stockholm 1975. Gudstjänst­en direktsänd­es av SVT.

Flera av hans böcker, däribland självbiogr­afin ”Just som jag är”, har givits ut på svenska.

I början på 1990-talet diagnostis­erades Billy Graham med Parkinsons sjukdom. Han dog i sitt hem i delstaten North Carolina, inte långt från den plats där ett museum över hans liv öppnades 2007.

En av hans söner, Franklin Graham, har tagit över ledningen för den organisati­on Billy Graham byggt upp.

 ??  ?? Billy Graham.
Billy Graham.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden