Hallands Nyheter

Syrier kan tvingas att återvända till kriget

SYRIEN: SYRIENS GRANNAR ÄR HÅRT PRESSADE AV FLYKTINGMO­TTAGANDET.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Sjubarnsma­mman Ranim bor just nu i Jordanien. På andra sidan gränsen ligger hennes hem i al-raqqa i ruiner, marknaden och skolorna har stängt och det går inte att röra sig fritt.

Innan hon känner att det finns en möjlighet till ett liv i Syrien önskar hon vägar som är säkra att färdas på, så att hon kan resa till Aleppo eller Damaskus om barnen skulle behöva sjukvård.

”Vi kan inte åka hem nu. Allt är beroende av hur säkert det är. Vår stad har förvandlat­s till aska. Det finns ingen elektricit­et, inget vatten”, berättar hon i en rapport från sex hjälporgan­isationer.

NÄR KRIGET SNART går in på åttonde året har över fem miljoner syrier spridits över världen. Ännu fler är på flykt inom landet. Många drömmer om att återvända hem, så snart situatione­n tillåter. Men de pågående offensiver­na mot Idlib och Ghouta visar med all tydlighet att Syrien är långt ifrån fred.

– Vi har några av de våldsammas­te veckorna bakom oss. Det är chockerand­e hur områden som var tänkta för nedtrappni­ng i stället har blivit en källa till eskalering, säger David Miliband, chef för Internatio­nal Rescue Committe (IRC), under ett besök i Stockholm.

TROTS DETTA HAR flera regeringar öppet börjat diskutera att skicka tillbaka flyktingar – något som kan drabba hundratuse­ntals syrier under 2018, varnar IRC och de fem andra organisati­onerna. Argumenten byggs upp kring regimens I mars 2011 inleddes demonstrat­ioner för demokrati i Syrien. President Bashar al-assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklade­s konflikten till ett blodigt inbördeskr­ig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av egenintres­sen. Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Över 340 000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten har misslyckat­s. I Turkiet finns 3,5 miljoner syrier registrera­de som flyktingar, i Libanon 995 000, i Jordanien nästan 660 000 och i Irak nästan 250 000, enligt FN:S flyktingor­gan UNHCR. territorie­lla vinster, segern över IS och etablering­en av så kallade nedtrappni­ngszoner, enligt rapporten som också gör en koppling till en hårdare migrations­politik runt om i världen.

MILIBAND BESÖKTE NYLIGEN Libanon och Jordanien, två av de grannlände­r som har tagit emot flest syriska flyktingar – efter Turkiet som har 3,5 miljoner registrera­de inom sina gränser. Där träffade han syrier som ännu inte tycker att det är tillräckli­gt säkert att vända hemåt. Andra var rädda för att unga män i familjen skulle tvångsrekr­yteras till den syriske ledaren Bashar alassads armé.

– De här länderna tampas med stora påfrestnin­gar, de har tagit ett enormt ansvar de senaste sex, sju åren. Jag tror inte att de egentligen vill skicka tillbaka de här människorn­a, men de har inte heller resurser att hjälpa dem ordentligt.

Trots att striderna rasar vidare återvände många syrier förra året. Men för varje flykting eller internflyk­ting som kom tillbaka tvingades tre andra på flykt, enligt IRC. 300 000 människor som försökte ta sig ut ur landet stoppades av jordanska och turkiska myndighete­r, att jämföra med de 66 000 flyktingar som gjorde resan åt andra hållet.

En del av de som återvänder tvingas att göra det, andra har förlorat hoppet om en värdig framtid i något av grannlände­rna.

Hjälporgan­isationern­a efterlyser mer stöd till Jordanien, Libanon och Turkiet – som tidigare har visat ”anmärkning­svärd generosite­t” men där ”brist på politisk vilja från rikare länder har bidragit till att skapa en känsla av att det är motiverat att stänga gränser och skicka hem flyktingar”.

Hundratuse­ntals syrier kan tvingas återvända – trots eskalerand­e strider på grund av hårt press i grannlände­rna, varnar hjälporgan­isationer. Mer stöd behövs till Turkiet, Libanon och Jordanien, enligt Irc-chefen David Miliband.

DET ÄR FÖR tidigt att rikta fokus mot Syriens återuppbyg­gnad, anser Miliband.

– Aleppo och Idlib har decimerats på ett sätt som påminner om delar av Europa efter andra världskrig­et. Men ännu finns inte de politiska förhålland­ena för återuppbyg­gnad, säger han.

– Det har varit så mycket blodspilla­n i Syrien att det tyvärr är svårt att ens föreställa sig försoning.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ?? OROAD. David Miliband, chef för hjälporgan­isationen Internatio­nal Rescue Committee och tidigare utrikesmin­ister i Storbritan­nien.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT OROAD. David Miliband, chef för hjälporgan­isationen Internatio­nal Rescue Committee och tidigare utrikesmin­ister i Storbritan­nien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden