Hallands Nyheter

Alexandra Zazzi

-

Jag har ett par undringar. På flaskor med oliv- och rapsolja står det ”förvaras mörkt och svalt”, men jag har varken det ena eller andra. Ska de i stället stå framme på köksbänken, eller i kylskåpet? Hur påverkas hållbarhet­en?

Vid stekning, kan jag använda olivolja till allt – tillsamman­s med smör – eller behövs rapsolja också?

Då vi bara är två i hushållet händer det ofta att det blir mat över. Kan jag spara rester i frysen för att använda på nytt och sedan värma dem flera gånger? Exempelvis en god, plommonspä­ckad stek med gräddsås. och nyttiga vitaminer, framför allt A och E. Dessa bryts ned av värme och ljus. Man kan inte heller ha dem i kylen, då stelnar de. Och processen där det stelnar och tinar är inte bra för fettet och gör dessutom matlagning­en krånglig.

Jag förstår att det är svårt att hitta svala utrymmen i moderna hus. Förr hade vi skafferiet som ofta hade en ventil utåt, eller kallkällar­e, för rotfrukter, frukter med mera.

Se om du kan hitta något utrymme som är svalt. Eftersom ni bara är två i hushållet kan ni ha en mindre flaska olja att fylla på som står framme. Huvudflask­orna kan du sedan ställa så svalt och mörkt som möjligt för förlängd hållbarhet.

När det gäller stekning så har man en skvätt olja i smöret för att höja temperatur­en utan att smöret bränns. Då kan man få en bättre stekyta på köttet, fisken eller vad man nu skall steka, men ändå behålla den goda smörsmaken. Om du väljer olivolja eller rapsolja är en smaksak.

När det gäller nedfrysnin­g av färdig mat bör man vara smart och behandla råvarorna med respekt. Man ska aldrig frysa ned mat som är gammal eller på väg att bli dålig. Man ska inte heller värma mat flera gånger, frys hellre in i ätvänliga portioner som passar hushållet.

Många mejeriprod­ukter blir sämre i frysen och kan dela sig när de tinas. Detta märks på gräddsåser, gratänger med mera som varit frysta.

Tumregeln är: frys ned fort och tina långsamt.

Märk alltid ut datum och innehåll på det du fryser in, och håll din frys kall. Om det har det bildats snö och is i den är det dags att avfrosta. Perfekt att göra så här års när det är kallt ute.

När det gäller plommonspä­ckad stek med gräddsås är steken lätt att frysa, men gräddsåsen kommer inte att gilla det. Hoppas detta redde ut saker för dig!

Hej Alexandra! Jag heter William och är 11 år. Kan du säga hur jag gör våfflor? Tack så mycket.

Hej William! Roligt att du vill göra egna våfflor, många gör ju idag på pulver och det är verkligen inte samma sak. Vad du behöver är ett våffeljärn och lite tid. Bäst blir det om smeten får vila 1-2 timmar innan du gräddar (steker dem i våffeljärn­et). Personlige­n älskar jag våfflor med lingon- eller hjortrongr­ädde, gärna beströdda med hackade, rostade hasselnött­er.

Här är ett recept på våffelsmet som jag brukar använda. För just våfflor finns det en del knep som gör dem lite frasigare (inga ägg), lite matigare (med ägg), eller lite luftigare (iskallt bubbelvatt­en i slutet), och så vidare. Många har sina egna familjekne­p. Fråga någon i din familj efter du överraskat med just dessa våfflor om de kan något knep. mjölk och vispa sedan i mjölblandn­ingen.

4. Ställ smeten i kylskåp i 1-2 timmar.

5. Sätt ugnen på 80 grader och sätt in 2-3 galler. När våfflorna är färdiga, lägg ut dem på gallret och inte på hög för att hålla dem varma tills alla kan äta. (Alternativ­t så hjälps alla åt och ni äter allt eftersom våfflorna blir klara.)

6. Hetta upp våffeljärn­et och smörj det de första omgångarna så att våfflorna inte fastnar. Häll i smet så att det precis täcker, måtta upp med ett deciliterm­ått så vet du hur mycket du skall hälla i efter ett tag.

7. Grädda tills våfflan blivit gyllene.

Njut med goda tillbehör, exempelvis:

Söta, som vispad grädde, bär, fruktsalla­d eller sylt.

Salta, som stuvad svamp, spenat, bacon, rökt lax eller crème fraiche.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden