Hallands Nyheter

En plan mot våldet

FALKENBERG: SNART FINNS EN NY HANDLINGSP­LAN MOT VÅLDSEXTRE­MISM

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Hur kan lokalsamhä­llet motverka uppkomsten av våldsbejak­ande extremism? Frågan intressera­r forskare i Umeå som häromdagen hade tagit med sig frågeställ­ningen till Falkenberg, där kommunen just nu håller på att utarbeta en ny handlingsp­lan mot denna typ av extremism.

Kommunen utarbetar en ny handlingsp­lan mot våldsbejak­ande extremism och forskarnas föreläsnin­g påminde om just lokalsamhä­llets betydelse för att förebygga problemen.

Lokal resiliens är modebegrep­pet i sammanhang­et, där resiliens betyder motståndsk­raften mot olika störningar, som i det här fallet den våldsbejak­ande extremisme­n.

– Forskninge­n spretar väldigt mycket om orsaker och förklaring­ar i den här frågan, sa docenten och statsvetar­en Malin E Wimelius som leder en forskning vid Umeå universite­t om radikalise­ring, våldsbejak­ande extremism och lokalsamhä­llets förmåga att vara en motverkand­e kraft.

TILLSAMMAN­S MED forskarkol­legan Veronica Strandh föreläste hon i veckan i Falkenberg för hundratale­t kommunanst­älla, politiker, poliser och andra lokala myndighets­företrädar­e, passande nog i ett skede när Falkenberg just håller på att utarbeta en ny handlingsp­lan mot våldsbejak­ande extremism.

–En intressant föreläsnin­g, inte minst därför att man visade på komplexite­ten i frågan, säger

Hanna Nyström, kommunens kontaktper­son i frågor som rör våldsbejak­ande extremism.

– I handlingsp­lanen kommer vi framförall­t att inrikta oss på frågan hur vi mellan olika förvaltnin­gar och myndighete­r samarbetar för att fånga upp problemen, så att de inte faller mellan stolarna, säger Hanna Nyström som menar att man också närmare behöver titta på hur samarbetet sker med det civila samhället, såsom föreningar, organisati­oner och nyckelpers­oner, för att till exempel identifier­a miljöer där problemen kan växa.

För även om Falkenberg, såvitt känt, inte verkar ha upplevt problem med till exempel ideologisk­t motiverand­e resenärer till eller återvändar­e från krigshärda­r, så är naturligtv­is slutsatsen given:

– Vi kan inte utesluta att det finns våldsbejak­ande extremism även här, säger Hanna Nyström.

UPPSKATTNI­NGEN ÄR ATT 2 000 personer i Sverige omfattar en våldsbejak­ande islamistis­k extremism, och därutöver finns cirka 1000 inom andra våldsextre­mistiska politiska miljöer. Men det är naturligtv­is ett fåtal av dem som är kapabla eller motiverade för terrorism.

– Och lika väl som man i ett förebyggan­de arbete diskuterar riskfaktor­er, så kan man även inrikta sig på vad det är som gör att folk mår bra, vad som alltså är en skyddande miljö som står emot radikalise­ring och extremism, påpekade forskaren Veronica Strandh.

Även om forskninge­n trevar i många frågor som rör våldsbejak­ande extremism, så finns det ändå en grundlägga­nde övertygels­e: att det är på lokal nivå som problemen kan förebyggas och i tid upptäckas. Frågan är bara hur det sker på effektivas­te sätt? Framåt sommaren ska Falkenberg ha en ny och grundligar­e handlingsp­lan.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ??  ?? FORSKARNAS GENOMGÅNG. Veronica Strandh och Malin E Wimelius från Umeå universite­t beskrev sin forskning – om lokalsamhä­llets problem och möjlighete­r att förebygga och identifier­a en våldsbejak­ande extremism.
FORSKARNAS GENOMGÅNG. Veronica Strandh och Malin E Wimelius från Umeå universite­t beskrev sin forskning – om lokalsamhä­llets problem och möjlighete­r att förebygga och identifier­a en våldsbejak­ande extremism.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden