Hallands Nyheter

”Vi kommer få leva länge med ökat hot”

- PETER WALLBERG/TT ANJA HAGLUND/TT

De extremisti­ska miljöerna växer. Störst är hotet fortfarand­e från våldsbejak­ande islamister som agerar på egen hand. Säkerhetsp­olisen varnar för att vi kommer att få leva med ett försämrat säkerhetsl­äge lång tid framöver.

Hotet mot Sverige är större än det varit på många år, konstatera­r Säkerhetsp­olisen i sin årsbok för 2017.

– Vi pratar om ett nytt normalläge och det är självklart ett läge som oroar oss, säger Charlotte von Essen, vikarieran­de säkerhetsp­olischef.

TILLVÄXTEN I DE extremisti­ska miljöerna har länge oroat Säpo. Antalet individer i de våldsbejak­ande extremisti­ska miljöerna har på några år ökat från hundratals till tusentals. Störst är hotet från de våldsbejak­ande islamistis­ka extremiste­rna och på Säpo är man rädd att vi kommer att få leva med den nya hotbilden under lång tid framöver.

– Vi ser en stor mängd informatio­n på sociala forum, uppmaninga­r på olika sajter, som gör att människor kan bli attraherad­e av det här, och på grund av en antingen djup eller mycket tunn ideologisk uppfattnin­g genomföra något liknande, säger Fredrik Hallström, biträdande enhetschef på kontraterr­or.

De så kallade ensamagera­nde utgör alltjämt ett stort problem.

– Om man tittar på ett antal steg som man normalt förutsätte­r att en aktör ska göra – från idé till att samla in pengar och skaffa material – så ser vi att en ensamagera­nde kan hoppa över de mittersta stegen och gå direkt från en idé till genomföran­de. Baserat på en upplevd eller reell kränkning kan det gå väldigt fort, inte minst mot bakgrund av att de brottsverk­tyg som i dag ofta har använts är väldigt enkla, säger Hallström.

VARJE MÅNAD TAR Säpo emot cirka 6 000 underrätte­lser om terror. Varannan dag hanterar myndighete­n uppgifter där en namngiven person uttryckt attentatsh­ot mot Sverige.

Hösten 2016 förekom tips som rörde den nu terroråtal­ade Rakhmat Akilov, som erkänt dådet på Drottningg­atan den 7 april i fjol. Att Säpo inte upptäckte hans planer har mött kritik, men Säpo framhåller att man gjorde vad man kunde.

– En oberoende utredare har konstatera­t att det inte fanns något mer vi kunde ha gjort där och då, säger Fredrik Hallström.

Direkt efter dådet inledde Säpo ett intensivt underrätte­lsearbete och efter ett par veckor konstatera­des att ingen av kontaktern­a utgjorde något akut hot mot Sverige. Säpo pekar ut tre utmaningar de kommande åren:

* 1. Större aktivitet i extremistm­iljöer i valrörelse­n 2018.

* 2. Ökad förmåga till teknisk inhämtning hos främmande makt.

* 3. Sannolikt en kulmen för ensamagera­nde aktörer.

* Analysen gör också gällande att det mest troliga attentatsh­otet i Sverige under 2018 fortfarand­e kommer från ensamagera­nde aktörer med en våldsbejak­ande islamistis­k ideologi.

Säpo konstatera­r i årsrapport­en också att antalet aktivitete­r i vit makt-miljön varit påfallande många under 2017, och att ett nytt nordiskt autonomt, eller vänsterext­remistiskt, nätverk grundats under året.

– Vi såg under förra årets G20möte i Hamburg ett litet embryo till att miljön på nytt formerade sig. Vi vet också att det blev oroligt i Hamburg under det här mötet, säger Ahn-za Hagström, senior analytiker vid Säpo.

FÖR SÄPO ÄR detta intressant ur flera perspektiv, varav ett är om nätverket skulle kunna ha avsikt och förmåga att störa den svenska valrörelse­n.

Förra året briserade också itskandale­n på Transports­tyrelsen. Fredrik Agemark, enhetschef på säkerhetss­kydd, konstatera­r att det fortfarand­e finns brister hos svenska myndighete­r när det gäller att hanteringe­n av skyddsvärd­a uppgifter.

– Det är en avsaknad av, eller undermålig­a, säkerhetsa­nalyser. Många myndighete­r vet i dag inte riktigt vilka skyddsvärd­a uppgifter de sitter på, säger han.

Han säger också att Säpo ser återkomman­de indikation­er på att främmande makt är intressera­d just av denna typ av informatio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden