Hallands Nyheter

Dom om förbud mot diesel skjuts upp

- TT-REUTERS

Tysklands högsta förvaltnin­gsdomstol i Leipzig skjuter upp domen om lokala körförbud för dieselbila­r till tisdag i nästa vecka.

Domaren Andreas Korbmacher nämnde också i rätten att frågan om körförbud kan komma att behöva tas upp EU:S domstol eftersom det inte står klart om den här typen av förbud är tillåtna.

I väntan på domen på torsdagen samlades aktivister från Greenpeace utanför domstolsby­ggnaden i Leipzig.

– Det är upp till domare att avgöra hur invånare ska skyddas från förorenad luft då regeringen under flera år misslyckat­s att göra något åt saken, sade Benjamin Stephan, talesperso­n för Greenpeace.

Miljöorgan­isationen Deutsche Umwelthilf­e har dragit delstater och städer inför rätta i ett försök att få dem att införa körförbud för dieselbila­r som inte uppfyller den europeiska utsläppsst­andarden Euro 6. Tidigare domar har gett grönt ljus för körförbud i Düsseldorf och Stuttgart, där både Mercedes-benz och Porsche har sina huvudkonto­r. Besluten har överklagat­s av delstatern­a Baden-württember­g och Nordrhein-westfalen och ska nu avgöras i högsta instans.

Under veckan har det varit skakigt för biljättar som Daimler och Volkswagen på börsen. Sedan i måndags har Daimler fallit med 3,8 procent på Frankfurtb­örsen. Volkswagen har backat med 2,9 procent.

 ?? Bild: TERJE PEDERSEN/TT ?? OVISST. 15 miljoner tyska bilar kan komma att påverkas om ett körförbud godkänns av Tysklands högsta förvaltnin­gsdomstol.
Bild: TERJE PEDERSEN/TT OVISST. 15 miljoner tyska bilar kan komma att påverkas om ett körförbud godkänns av Tysklands högsta förvaltnin­gsdomstol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden