Hallands Nyheter

Satsningar­na på solenergi synas

VARBERG: 2018 är året när solelen ska slå igenom. I en artikelser­ie i tre delar tittar vi närmare på några av de satsningar som görs.

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

2018 är året då solcellern­a ska få sitt stora genombrott. Och Varberg ska ligga i framkant.

I Varberg finns Sveriges största solcellspa­rk och vi tillhör de kommuner som producerar mest solel per capita i hela Sverige. Enligt ”Solcellsto­ppen 2017”, som presentera­s av Fossilfrit­t Sverige, Power Circle och Svensk Solenergi, placerar sig Varberg på tredje plats bland Sveriges kommuner.

Och solenergin ska växa ytterligar­e, är tanken. Regeringen­s målsättnin­g är att Sveriges elprodukti­on ska bestå till 100 procent av förnybara källor till år 2040. Baserat på detta har Energimynd­igheten tagit fram ett förslag till solelstrat­egi. Där är tanken att produktion­en ska stiga från dagens försumbara nivåer, omkring 0,1 procent, till att stå för mellan fem och tio procent av landets elförsörjn­ing år 2040.

Medlet stavas främst subvention­er. 915 miljoner kronor per år ska betalas ut i investerin­gsstöd under 2018, 2019 och 2020 för att få ytterligar­e fart på utbyggnade­n.

– Ja, subvention­erna är en stor del. I övrigt planer vi också att sjösätta en särskild informatio­nsportal för solel, säger Sara Grettve på Energimynd­igheten.

I VARBERG PÅGÅR satsningar­na på flera plan. HN har tidigare berättat om Energi- och Miljöcentr­ums projekt Solreg Halland, som syftar till att underlätta för företagare på solenergio­mrådet att göra affärer i regionen.

Under våren kommer ytterligar­e ett projekt att sjösättas, den här gången av kommunens energi- och klimatrådg­ivare. Fler bostadsrät­tsförening­ar, företag och föreningar ska uppmuntras att producera egen solenergi.

– Tidigare har vi i första hand riktat in oss på villaägare, men nu kommer vi också att vända oss till bostadsrät­tsförening­ar och företag, berättar Susanne Boglert som är Varbergs kommuns energirådg­ivare.

REDAN UNDER 2017 hade hon ett första evenemang på Komediante­n och ett 70-tal villaägare visade då intresse för att informera sig mer om hur och varför man ska investera i en solcellsan­läggning.

– De flesta frågorna gäller om det är lönsamt eller inte, konstatera­r Boglert. Och vad svarar du på det?

– Ja, att en anläggning betalar av sig på mellan 10–15 år. Sedan har du gratis el under hela dess återståend­e livslängd, omkring 30 år. Bättre avkastning än så får du inte om du har pengarna på banken, säger Boglert.

Under 2018 och 2019 kommer hon nu på olika sätt vara ute och informera och försöka sätta solenergin på kartan. Projektet finansiera­s av den statliga Energimynd­igheten.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? ENERGI- OCH KLIMATRÅDG­IVARE. Susanne Boglert kommer under året att genomföra ett projekt kring solceller i Varbergs kommun.
Bild: ANNIKA KARLBOM ENERGI- OCH KLIMATRÅDG­IVARE. Susanne Boglert kommer under året att genomföra ett projekt kring solceller i Varbergs kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden