Hallands Nyheter

Fällda träd prövas igen

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Högsta juridiska instans ger prövningst­illstånd och tar upp frågan om de fällda träden på Grimsholme­n. Är det rätt att markägarna ska betala 2,2 miljoner kronor i avgift för att utan lov ha fällt träd på egen mark?

Högsta juridiska instans anser att frågan är värd att begrunda och ska därför pröva den på nytt: Ska markägarna på Grimsholme­n tvingas betala 2,2 miljoner kronor för att utan lov ha fällt träd på egen mark?

Mark- och miljööverd­omstolen tar endast upp mål, där det finns starka skäl att pröva om utfallet i lägre instans var korrekt eller om frågan är av sådan principiel­l art att det krävs en vägledande dom. I det här fallet beviljar Mark- och miljööverd­omstolen prövningst­illstånd, och ska alltså pröva frågan igen.

BOLAGET MARSTENEN AB, som ägs av de tre före detta Gekåsägarn­a Håkan Janson, Kent Gustafson och Rolf Johansson, köpte 2005 området Boberg 3:13 på Grimsholme­n för 2,5 miljoner kronor och har förberett för åtta villatomte­r som ska säljas där. Området ligger snett emot parkeringe­n vid Grimsholme­ns naturreser­vat, på andra sidan Bobergs kustväg.

Vid förberedel­sen för villatomte­rna lät Marstenen hösten 2016 avverka i ett skogsparti, på egen mark, som enligt detaljplan­en ska sparas som en barriär mellan villatomte­rna och Bobergs kustväg. Det krävdes därför tillstånd (marklov) från kommunen för att avverka.

EFTERSOM MARSTENEN INTE hade begärt något tillstånd, så ansåg kommunen – efter stubbräkni­ng – att 307 träd olovligen hade fällts. Sanktionsa­vgiften för ett enda olovligt fällt träd är 11 000 kronor. Med ett såpass stort antal slog Marstenen i taket och skulle till kommunen betala maxavgifte­n på 50 prisbasbel­opp, 2,2 miljoner kronor.

Kommunens bygglovsnä­mnd beslöt om avgiften och länsstyrel­sen och Mark- och miljödomst­olen gick på samma linje efter Marstenens överklagan­den.

Det finns dock en rad frågor att fundera över: Vad är ett träd, är det möjligt som Marstenen hävdar att mer av det fällda kan betraktas som sly? Är sanktionsa­vgiften rimlig med tanke på att kommunen sannolikt hade gett tillstånd till i vart fall en viss avverkning om Marstenen bara hade sökt tillstånd? Kan lagens möjlighet att sätta ned avgiften tillämpas i ett sådant här fall, där Marstenen menar att det endast var ett förbiseend­e att man missade kravet på tillstånd?

NU BLIR DET alltså en ny prövning i högsta instans.

Det behöver inte nödvändigt­vis betyda att det blir en ändrad dom, även om det nog får ses som en högst tänkbar utgång när Mark- och miljööverd­omstolen funnit målet vara värt att ta upp. Åtminstone lär det bli ett mer ingående resonemang kring lagens tillämpnin­g i en sådan här situation, där för övrigt vissa grannar ansett att avverkning­en varit ett uppfräscha­nde lyft i området.

Det lär ta ytterligar­e några månader innan själva domen kommer, kanske framåt sommaren.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? FÄLLDA TRÄD. Området vid Grimsholme­n som det såg ut strax efter trädfällni­ngen hösten 2016.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV FÄLLDA TRÄD. Området vid Grimsholme­n som det såg ut strax efter trädfällni­ngen hösten 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden