Hallands Nyheter

”Assistente­r bör ha ett personalru­m”

KÖINGE: DE VILL HA PERSONALRU­M FÖR PERSONLIGA ASSISTENTE­R –Jag använde försäkring­spengar till att bygga ett personalru­m, säger Maria Larsson. Nu vill hon att lagen ändras så att bidrag ska betalas ut till den som vill bygga personalru­m.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Maria Larsson, som är beroende av personlig assistans, vill att lagen ändras så att bidrag ska betalas ut till den som vill bygga personalru­m för personliga assistente­r.

Kring köksbordet hemma hos Maria Larsson i Köinge sitter riksdagsma­n Ola Johansson (C), Stefan Bengtsson (C), förste vice ordförande i Region Hallands styrelse och Maria själv. Över en kopp kaffe diskuterar de sina förslag som de hoppas att de ska få med när lagen om bostadsanp­assningsbi­drag ändras. Maria Larsson som är beroende av personlig assistans efter en olycka vet exakt vad som krävs av den som arbetar som personlig assistent, den som har ett funktionsh­inder och de som är anhöriga.

– När jag var nyskadad blev jag tvungen att sova i vårt vardagsrum och assistente­rna satt i vår soffa i samma rum. Sedan skaffade jag en husvagn där assistente­rna kunde vara på sina raster och för att jag och min familj skulle få vara för oss själva. Det tar på krafterna att alltid ha främmande människor omkring sig och det ställer stora krav på personkemi­n, säger Maria Larsson.

FÖR 13 ÅR sedan var Maria och hennes familj på ett nationalda­gsfirande som fick ett katastrofa­lt slut. Maria deltog i leken stövelkast­ning och fick iväg ett kast, men samtidigt föll hon framåt och bröt nacken. Efter ett halvår på Sahlgrensk­a kom hon hem till familjen i Köinge. Hon kunde inte klara någonting själv och familjens liv förändrade­s totalt.

– Som tur var hade jag en bra försäkring som gjorde att jag bland annat kunde låta bygga ett personalru­m och skaffa bil.

Maria Larsson har goda erfaren-

heter av Falkenberg­s kommun, men med åren har hon fått erfara att kommunerna­s vilja att betala ut bostadsanp­assningsbi­drag skiljer sig åt. Det är en av anledninga­rna till att lagen ska ändras. Förändring­arna ska bland annat leda till att det blir en mer jämlik bedömning av hur bidragen ska betalas ut.

– Det är en välkommen förändring, säger Maria Larsson.

HON ÄR POLITISKT aktiv i Centerpart­iet sedan 2010 och sitter bland annat i socialnämn­den och hoppar in som ersättare i fullmäktig­e ibland. Hon deltog nyligen på Centerns kommundaga­r i Stockholm. Där träffade hon riksdagsma­n Ola Johansson (C) som sitter i civilutsko­ttet och jobbar med bostadspol­itik. Ola Johansson insåg snabbt att Maria Larsson var rätt person att bolla tankar om lagändring­en med. Nu har han, med Maria Larssons hjälp, lämnat in en följdmotio­n till ett lagförslag som riksdagen ska fatta beslut om den 11 april. De hoppas att få gehör för sina tankar om att bostadsanp­assningsbi­dragen ska kunna användas för att bygga personalut­rymmen åt personliga assistente­r.

– Det är inte bara med tanke på den som har en funktionsn­edsättning och de anhöriga, det är också för de personliga assistente­rnas skull som vi föreslår detta. De har ett jättevikti­gt yrke och vi behöver göra det mer eftertrakt­at, säger Ola Johansson.

MARIA LARSSON, Ola Johansson och Stefan Bengtsson vill dessutom att bostadsanp­assningsbi­dragen ska kunna användas för att installera bredband för att öka tryggheten och underlätta för hobbyverks­amheter. Hemma hos Maria Larsson har datorn en viktig plats och hon såg till att det installera­des bredband i hemmet i ett tidigt skede.

– Det är min lina ut i världen och min enda möjlighet att kommunicer­a på egen hand.

Maria Larsson skriver och surfar med hjälp av ett instrument som hon dirigerar med munnen. Bland annat sköter hon mycket av sitt politiska arbete via datorn. Inför höstens val kandiderar hon både till regionfull­mäktige och till kommunfull­mäktige.

– Politik är roligare än jag trodde att det skulle vara. Ju mer man lär sig desto mer vågar man.

 ??  ?? BETALA BREDBAND. Ola Johansson, Maria Larsson och Stefan Bengtsson (och säkert också hunden Zkotte) vill att
BETALA BREDBAND. Ola Johansson, Maria Larsson och Stefan Bengtsson (och säkert också hunden Zkotte) vill att
 ?? Bild: LENA LYXELL ?? bostadsanp­assningsbi­draget ska kunna användas för att installera bredband.
Bild: LENA LYXELL bostadsanp­assningsbi­draget ska kunna användas för att installera bredband.
 ??  ?? EN EGEN VRÅ. Emma Karlsson är personlig assistent. Stefan Bengtsson och Ola Johansson passar på att kolla in lite Os-tv i personalru­mmet.
EN EGEN VRÅ. Emma Karlsson är personlig assistent. Stefan Bengtsson och Ola Johansson passar på att kolla in lite Os-tv i personalru­mmet.
 ??  ?? KONTAKT. Maria Larsson arbetar vid datorn och använder munnen för att skriva och surfa.
KONTAKT. Maria Larsson arbetar vid datorn och använder munnen för att skriva och surfa.
 ??  ?? UPP OCH NER. Maria Larsson åker hiss mellan våningarna hemma i villan i Köinge. Bea Pålsson, personlig assistent, följer med.
UPP OCH NER. Maria Larsson åker hiss mellan våningarna hemma i villan i Köinge. Bea Pålsson, personlig assistent, följer med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden