Hallands Nyheter

Hur mår vårt företagssv­erige?

- JÖRGEN WARBORN Riksdagsle­damot (M)

Svenska företagare står för jobben, en majoritet av de kommunala skatteintä­kterna, och är därmed en grundpelar­e för vår gemensamma välfärd. Utan ett gott företagskl­imat i Sverige kommer det svenska kontraktet bryta samman. Det är hög tid att inse att solen inte kretsar runt Sverige, utan som ett litet exportbero­ende land i norra Europas periferi, är vi i stenhård konkurrens med såväl Danmark som Kina om var företag och investerin­gar, och därmed jobb, ska hamna. För moderatern­a är det självklart att vi måste underlätta för svenska företag i den globala konkurrens­en.

DEN SAMLADE UPPFATTNIN­GEN gällande attityden mot företagare börjar åter igen likna den som rådde på 70-talet, något som då drev våra mest framgångsr­ika företag ur landet och Astrid Lindgren att skriva den omtalade pomperipos­san. Samtidigt, under brinnande internatio­nell högkonjunk­tur roffar regeringen åt sig äran för framgången våra svenska företag skördar samtidigt som de lägger skattehöjn­ing efter skattehöjn­ing.

Sverige är inte heller någon isolerad ö. Vi lever i en högst globaliser­ad värld där våra kontakter och kommunikat­ioner med andra länder har varit källan till vår framgång under lång tid. Därför är det oroväckand­e att bristen på insikt inte nått regeringen. I ett uppmärksam­mat öppet brev skrev Spotifys grundare att svensk politik tvingar svenska start-ups att flytta utomlands om inte vi börjar anpassa oss. Det är därför hög tid att lyfta blicken.

TRE OMRÅDEN DÄR vi måste stärka vår internatio­nella konkurrens­kraft är att förbättrad­e beskattnin­gen av personalop­tioner, annars riskerar vi att tappa specialkom­petens som krävs för att företagen ska växa. Svårighete­rna angående generation­sskiften leder till hot om nedläggnin­g av företag och jobb och därför behöver regeringen snarast lägga fram förslag på förändring­ar. Slutligen måste regeringen­s förslag om en exitskatt slängas i papperskor­gen.

Företagskl­imatet måste förbättras för att fler jobb ska växa fram. Det är så resurser skapas till skolan och vården.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden