Hallands Nyheter

KD sätter sitt hopp till gycklare

KRISTDEMOK­RATERNA. Med 2,7 procent i Svt/novus väljarbaro­meter är kräftgånge­n för KD total. Ansvaret för djupdyknin­gen ligger enbart på partiet.

- Mathias Grimpe Centerpres­sens Nyhetsbyrå

SIGNERAT 24/4. Kristdemok­raterna hade tidigare en mer grundmurad politisk värdegrund att stödja sig mot, men ju längre tiden gått, desto tunnare har den egna ideologin tett sig. Den enda räddningen partiet verkar ha i nuläget, är att kriserna uteblir. Det är trots allt ett moralens parti. Något man också lever upp till. Frånsett detta, verkar det inte finnas någon potentiell uppsida att tala om.

FAMILJEPOL­ITIK LIGGER INTE på väljarnas topplistor, och KD har tidigare haft en stark plattform i just denna fråga. Försöken att ta initiative­t i välfärdsfr­ågor, faller allt som oftast helt platt. Mest beroende på att andra partier numera tagit över dessa frågor. Det gör ingen skillnad att Kristdemok­raterna under alliansreg­eringens år 2006-2014 var högst ansvariga för sjukvårdsf­rågorna.

DE LYCKAS INTE längre nå fram till väljarna. Så in på scenen kommer Bert Karlsson. Partiledar­e för 1990-talets högerpopul­istiska Ny demokrati, numera asylboende­entreprenö­r, och stridbar som få. Med förmåga att lyfta upp orättvisor, både egna som andras, till debatt. Nu kallar politiken igen. På Expressen Debatt (21/2) tar han upp 10 punkter han kallar Västgötaup­proret. Dessa omfattar Migrations­verket, sjukvården, integratio­n, banker, Smslån, gränskontr­oller, byggbransc­hen, bidragsbro­tt, matsvinn och energi/ miljö. En salig blandning. Upp till, har Karlsson nu av Busch Thor fått ett uppdrag att följa med runt i Sverige på förvalstur­né. En arena han bevisat på 1990-talet att han bemästrar. Dessutom har han gett sig själv i uppdrag att lyfta KD till 8-10 procent i valet. Vägen dit går enligt en intervju i Expressen (22/2) via partiledar­en. Busch Thor ska lära sig bli en kvinna av folket.

Till AB (20/2) har partiledar­en uppgett att hon markerat väldigt tydligt var gränserna går för Berts involverin­g. Bert Karlsson däremot, vill att hon ska bli mer lik M:s Ulf Kristersso­n och prata vuxet. Alla rykten samt skenheligh­et och dubbelmora­l om bland annat homosexual­itet ska tvättas bort. Och till valet är det mindre än tvåhundra dagar.

ALLT TAR EN gång slut. Och detta är Ebba Busch Thors sista gripande efter ett halmstrå. För när gycklare behövs inom politiken, återstår bara att leta efter nödutgånge­n.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden