Hallands Nyheter

En pensionär som inte gnäller

-

PENSION. Angående alla insändare om hur dåliga pensionern­a är, tex. 19/2 om en Iva-sköterska som bara hade 7 500 kronor i pension, det kan inte stämma, har man jobbat mesta delen av vuxenlivet på fast jobb med avtal och tjänstepen­sion har man skaplig pension.

Jag har ingen hög utbildning men har jobbat hela vuxenlivet och har nu en pension på ca 30 000 kronor/mån (tar ut tjänstepen­sion på tio år, sen minskar pensionen med ca 5 000 kronor i månaden. En bekant i låglöne-lo jobb, men som har jobbat sen 15 års ålder, har en pension på ca 17 000 kronor/månad (inklusive tjänstepen­sion som tas ut i 10 år).

Vi har ju en grundtrygg­het (garantipen­sion) för de som inte velat, kunnat , inte har haft jobb.

De som aktivt valt att vara hemma, eller att resa runt å se världen, måste ju själva tänka på att spara till pensionen (det har ju varit mycket förmånligt att pensionssp­ara, genom kunna dra av hela sparandet och minska skatten).

Pensionen bygger ju på hur mycket vi betalar in, 17 procent av lönen tror jag ( men man kan inte få ut mer än cirka 7 basbelopp i den ”vanliga” pensionen så höginkomst­tagare betalar ju in en hel del mer än de får tillbaka, men det går då till garantipen­sionerna).

Jag är ingen pensionsex­pert så är säkert felaktighe­ter i texten, men ungefär stämmer det nog

SE

 ?? Bild: GORM KALLESTAD/TT ?? FÖRKYLT. De medlemmar i Kommunal som arbetar inom förskolan är särskilt påverkade under vabruari.
Bild: GORM KALLESTAD/TT FÖRKYLT. De medlemmar i Kommunal som arbetar inom förskolan är särskilt påverkade under vabruari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden