Hallands Nyheter

När snö bytts mot snor – då är det vabruari

-

FÖRSKOLA. När själaglada skidturer ersätts med snoriga näsor. När skrattomsu­sade snöbollskr­ig ersätts med febriga pannor. När pirriga pulkaåk ersätts med hostiga halsar. Då är det vabruari. En tid som drabbar småbarnsfö­räldrar och förskolepe­rsonal. En tid som drabbar medlemmarn­a i Kommunal.

FÖRR VAR FEBRUARI en månad präglad av vinter och snö. Så pass att den kallades för göjemånad vilket rakt översatt betyder snömånad. I dag är det dock inte längre snö vi förknippar med årets andra månad. Februari har kommit att kallas för vabruari. Detta eftersom antalet vab-dagar sticker ut under februari. Under 2016 begärdes vab-ersättning för närmare 900 000 dagar. Jämför det med knappt 200 000 vab-dagar i juli samma år. Det är alltså inte för intet februari fått ett namnbyte.

De medlemmar i Kommunal som arbetar inom förskolan är särskilt påverkade under vabruari. Antingen genom risken att bli smittad på jobbet eller genom att själv behöva vara hemma för vård av sjukt barn. Vi vet att det finns lösningar som kan minska effekten av vabruari. Lösningar som kanske inte kan utrota utbrotten men stävja spridninge­n. Lösningar som stavas bemanning och kunskap.

NÄR BARNSKÖTAR­NA PÅ förskolan få fler kollegor minskar barngruppe­rna. När barnskötar­na på förskolan få fler kollegor kan de vara hemma när de blivit sjuka. När barnskötar­na på förskolan ges möjlighet till kompetensu­tveckling ökar kunskapen. Då sätter vi stopp för smittorisk­en i förskolan. Då minskar vi effekten av vabruari. Då skapar vi en trygg förskola, för såväl barn som personal.

Ulrika Nittfors

klubbordfö­rande barn/utbildning Kommunal Varberg

Sofie Erlandsson

klubbordfö­rande barn/utbildning Kommunal Falkenberg

Lena Johansson

sektionsor­dförande Kommunal Varberg

Maria Jörmalm Andersson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden