Hallands Nyheter

Statligt stöd till solel ifrågasätt­s

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Det statliga stödsystem­et för solel granskades under förra året av Riksrevisi­onen. Och slutsatsen blev att de politiska besluten har tagits på ganska bristfälli­ga underlag. – Det finns inte mycket som visar att stödet skulle vara kostnadsef­fektivt, konstatera­r projektled­aren Martin Hill.

Solelen är ett dyrt energislag. Men det kan finnas anledninga­r att stödja det ändå. Det konstatera­r Riksrevisi­onens projektled­are Martin Hill, som under 2017 ledde en granskning av de statliga subvention­erna till solel.

Granskning­en kom fram till att staten sannolikt hade fått mer förnybar energi för pengarna om man hade valt att stötta något billigare energislag, som exempelvis vindkraft. Men Martin Hill konstatera­r att det ändå kan finnas anledninga­r att stödja solelen.

– Exempelvis kan det innebära att det byggs upp teknisk kompetens på området. Men det finns inte mycket underlag som visar att stödet skulle vara kostnadsef­fektivt, säger Martin Hill.

RIKSREVISI­ONEN konstatera­r i sin granskning att stödet till solelen i dag inte omfattar så särskilt mycket pengar. Men om utbyggnade­n blir kraftig så kan det plötsligt röra sig om väldigt mycket pengar som ska betalas ut.

– Så var fallet i exempelvis Tyskland, där man var tvungen förändra stödsystem­en, säger Martin Hill.

Riksrevisi­onen ställer sig också frågande till vilka fördelning­seffekter det kraftiga stödet till småskaliga producente­r kan tänkas få.

– Det blir ju ett ganska kraftfullt stöd till exempelvis villaägare, som indirekt får bekostas av övriga energikons­umenter, konstatera­r Martin Hill.

HAN UNDRAR OCKSÅ varför solelen inte underkasta­s samma samhällsek­onomiska analys som till exempel den havsbasera­de vindkrafte­n.

– Den havsbasera­de vindkrafte­n ansågs vara för dyr, men någon motsvarand­e analys av solel har inte gjorts, säger han.

Utredninge­n konstatera­r att solelen är ett energislag som är mycket populärt i opinionen. Enligt en undersökni­ng från Som-institutet i Göteborg från 2017 anser så många som 80 procent av svenskarna att det bör satsas mer på ytterligar­e utbyggnad.

– Det kan naturligtv­is ha spelat in när man fattar besluten, säger Martin Hill.

Regeringen har nu fram till i slutet av mars på sig att svara på Riksrevisi­onens granskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden