Hallands Nyheter

Markarydsb­anan kan traf

HALMSTAD: FEM DAGLIGA TURER I NYTT FÖRSLAG

-

– Förslaget skulle kunna genomföras helt utan infrastruk­tursatsnin­gar. Man använder dagens bana och de tågsätt som redan finns får köra mer, berättar Mats Améen på konsultför­etaget Trivector som har gjort en utredning på uppdrag av intresseor­ganisation­en Pågatåg Nordost.

OM DET NYA förslaget blir verklighet kan Markarydsb­anan trafikeras med fem dagliga turer åt varje håll. Det handlar om att använda befintliga tåg, men förlänga sträckorna de kör.

– Det finns ett antal Öresundstå­g som börjar i Halmstad på morgonen och går till Göteborg. De tågen kan i stället börja i Hässleholm, köra via Markaryd och sedan Halmstad där de fortsätter mot Göteborg, säger Mats Améen. Tåg som börjar i Hässleholm och kör mot Malmö och Köpenhamn kan i stället utgå från Halmstad 80 minuter tidigare.

Trivector föreslår en tidtabell med avgångar från Halmstad klockan 5.29, 8.43, 12.15, 18.43 och 20.38. Tågturerna som kommer till Halmstad söderifrån kan få ankomsttid­erna 7.07, 11.40, 15.10, 18.10 och 21.45.

– Man kommer igång med trafiken och kan bygga ut den efter hand. Det är ingen idealisk tidtabell, men den går att använda på ett intressant sätt. Man kan åka från Hässleholm och göra dagsbesök i Göteborg till exempel.

I ett nytt förslag beskriver konsultför­etaget Trivector hur Markarydsb­anan kan börja trafikeras med persontåg redan i december 2018. Tidtabelle­n skulle ge fem dagliga turer i varje riktning.

DISKUSSION­EN OM Markarydsb­anan har pågått länge och Halmstads kommun och Region Halland har anklagats för att förhala tågförbind­elsen mellan Halmstadla­holm och Markaryd. Styrande politiker anser att det först behövs en realistisk tidtabell, ett mötesspår i Knäred, upprustnin­g av Knäreds och Veinges stationer och nya

 ??  ?? SNABBA RYCK. Enligt Mats Améen är Markarydsb­anan den enda längre banan i södra Sverige som är i gott skick och ändå inte har någon persontågt­rafik. Det nya förslaget öppnar för fem dagliga turer
SNABBA RYCK. Enligt Mats Améen är Markarydsb­anan den enda längre banan i södra Sverige som är i gott skick och ändå inte har någon persontågt­rafik. Det nya förslaget öppnar för fem dagliga turer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden