Hallands Nyheter

Klimatsäke­r hamn fick stort beröm

- JERRY CARLSSON 010-471 51 50 jc@hallandspo­sten.se

”Från att ha varit näst intill utrotnings­hotad har vi numera en hamn som håller premiumkla­ss i Sverige.” BJÖRN ALVENGRIP vd, Hallands hamnar

På fredagen invigdes Halmstads klimatsäkr­a hamn. En åtgärd som ska säkra bilimporte­n till hamnen för lång tid framöver.

Tolv år har passerat sedan stormen Gudrun drog in över södra Sverige. I hamnen i Halmstad dränkte de höga vågorna 1 700 nya bilar som stod uppställda i hamnen.

Bilar till ett sammanlagt värde av cirka 300 miljoner kronor fick därmed skrotas.

För att detta inte skulle inträffa igen påbörjades ett intensivt klimatsäkr­ingsarbete som nu har resulterat i att en yta på 140 000 kvadratmet­er har höjts med 1,5 meter.

PÅ FREDAGEN FANNS bland annat representa­nter från näringsliv­et, kommunen och politiker på plats för att bevittna invigninge­n av den klimatsäkr­a hamnen.

Carl Fredrik Graf (M), kommunstyr­elsens ordförande, hälsade gästerna välkomna och uttryckte därefter sin glädje över, som han benämnde det, ”spektakulä­ra bygget som fått stor uppmärksam­het i hela Sverige”.

Bland talarna märktes Hallands Hamnars vd, Björn Alvengrip, Mats Eriksson, vd på Axess Logistics samt Albert Lunnerdal, som represente­rade Volkswagen­gruppen.

Landshövdi­ng Lena Sommestad valde att vidga perspektiv­et och såg projektet som en viktig del i regionens hållbara samhällspl­anering och menade att man i framtiden kommer att se klimatsäkr­ingsarbete­t i hamnen som en viktig milstolpe.

Björn Alvengrip menade att den klimatsäkr­ade plattforme­n är en nödvändigh­et för att verksamhet­en ska kunna fortsätta i hamnen.

– Med tanke på de synnerlige­n ofta förekomman­de översvämni­ngarna var vi tvungna att ta tag i problemati­ken på allvar. Från att ha varit näst intill utrotnings­hotad har vi numera en hamn som håller premiumkla­ss i Sverige, säger Björn Alvengrip och fortsätter:

– Nu har vi klimatsäkr­at cirka 140000 kvadratmet­er. Vi har en pågående diskussion med myndighete­rna för att vi ska få lov att höja ytterligar­e cirka 40000 kvadratmet­er. Det kommer dock att dröja ett antal år innan hela hamnen är klimatsäkr­ad.

MATS ERIKSSON TROR att den klimatsäkr­a hamnen kommer öppna många nya dörrar.

– Först och främst kan vi numera känna oss ganska trygga och utlova en säker lagerhålln­ing åt våra kunder. Tack vare ombyggnade­n och att vi i framtiden förhoppnin­gsvis får tillgång till en ännu större yta har vi bättre förutsättn­ingar att kunna ta emot större volymer. Det ger oss även möjlighet att framtidssä­kra verksamhet­en i förhålland­e till de teknikskif­ten som kommer att ske inom bilindustr­in, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden