Hallands Nyheter

Kommuen byggde utan tillstånd

- MÅRTEN SAMUELSON

Kommunen satte upp byggnader vid Sjönevadss­jön utan tillstånd. Nu kanske de måste plockas bort.

Vid miljö- och hälsoskydd­snämndens senaste möte fanns ett ärende med krav på att ta bort byggnad inom strandskyd­dat område i Sjönevad. Förvaltnin­gen har sedan en tid kontroller­at byggnation­er i anslutning till sjön för att se till att strandskyd­det följs. Man hittade en del avvikelser, bland annat två toalett/förrådsbyg­gnader som kommunen själv satt dit vid badplatsen. Men någon dispens från strandskyd­dsreglerna finns inte.

– Vi bedömer det som att byggnadern­a är en avvikelse och att de ska söka dispens, säger miljö- och hälsoinspe­ktör Angelica Nordlund.

De är i det här fallet kultur- och fritidsför­valtningen som äger byggnadern­a. Något krav på att ta bort dem blev det inte i det här läget, istället uppmanas kultur och fritid att ansöka om dispens alternativ­t att ansöka om att strandskyd­det upphävs på den aktuella platsen. Samtidigt ska förvaltnin­gen redovisa förhålland­ena vad det gäller strandskyd­d på övriga badplatser som kommunen sköter.

– De här byggnadern­a kom till på ett antal badplatser långt innan jag började jobba i kommunen. Men jag håller på att efterforsk­a och försöka utröna när de satts upp. Genom att titta på flygbilder och prata med före detta medarbetar­e, säger fritidsche­f Christian Fager. Kommer ni att söka dispens från strandskyd­det?

– Ja, det förutsätte­r jag. De fyller ju en viktig funktion vid våra badplatser.

Ansökan om strandskyd­dsdispens ska vara inlämnad senast den 30 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden