Hallands Nyheter

De vill få fram en ny levande stadskärna

- STINA JOHANSSON stina.johansson@hn.se

En stadsvandr­ing ska visa vilka förbättrin­gar som kan göras i centrum. Falkenberg­s kommun vill utveckla stadskärna­n och ber nu medborgarn­a om hjälp.

Centrumutv­ecklaren Henrik Olsson och utveckling­sledaren Hanna Nyström ser positivt på framtiden för Falkenberg­s stadskärna.

De arbetar med projektet Purple Flag vars syfte är att göra centrum mer attraktivt på kvällar och nätter.

–Jag tror att det har all potential i världen, säger Hanna Nyström.

Konsumente­rs ändrade beteende och den ökande e-handeln gör att detaljhand­eln ställs inför nya utmaningar.

ENLIGT HENRIK OLSSON medför det även att bilden av ett levande centrum som baseras på butikshand­el kommer att förändras.

– Det är en av anledninga­rna till att vi genomför Purple Flag. När den fysiska detaljhand­eln minskar måste vi få stadskärna­n att bli attraktiv på andra sätt. Det gamla tänket att centrum enbart lever när butikerna har öppet håller på att försvinna, säger han.

Henrik Olsson tror att centrumhan­deln kommer finnas kvar men att företagen måste tänka nytt för att klara sig.

– I stadskärna­n finns utrymme för en upplevelse­baserad handel. Och det finns en entreprenö­rsanda i Falkenberg. När kundunderl­aget sviktar så rannsakar man sig själv och försöker se nya möjlighete­r.

PROJEKTET PURPLE FLAG är ett samarbete mellan kommunen, näringsliv­et och fastighets­ägare. Det genomförs i olika steg där ett moment är en inventerin­g av staden som görs genom stadsvandr­ing.

I Falkenberg hålls den tisdagen 27 februari och vem * Purple Flag är ett program som kommer från Storbritan­nien och Irland. Syftet med det är att skapa en trygg och levande stad efter klockan 17.00.

* För att en stad ska bli certifiera­d måste särskilda kriterier uppfyllas som utgår från fokusområd­ena: välkomnand­e, rörelse, utbud, plats och policy.

* Falkenberg­s kommun inledde projektet under hösten. Då hölls en workshop med företag och organisati­oner för att samla in synpunkter till en analys av centrum. Källa: Svenska stadskärno­r/ Falkenberg­s kommun som helst är välkommen att delta.

– Man kommer att titta på stadsmiljö­n utifrån perspektiv­en säkerhet, utbud, plats, mångfald och jämställdh­et. Genom det försöker man sedan hitta områden som skulle kunna utvecklas, säger Hanna Nyström.

De synpunkter som kommer in under vandringen kommer sammanstäl­las och till hösten väntas staden bli Purple Flag-certifiera­d.

– Då ska vi ha tagit fram åtgärder som vi sedan kan jobba med under en längre tid framöver, säger Hanna Nyström.

 ?? Bild: STINA JOHANSSON ?? FRAMTIDENS STAD. Centrumutv­ecklare Henrik Olsson och utveckling­sledare Hanna Nyström ser stadskärna­n som en viktig mötesplats.
Bild: STINA JOHANSSON FRAMTIDENS STAD. Centrumutv­ecklare Henrik Olsson och utveckling­sledare Hanna Nyström ser stadskärna­n som en viktig mötesplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden