Hallands Nyheter

”Budget måst

EU: MEN LÖFVEN TYCKER INTE ATT SVERIGE ÄR SNÅLT

- WIKTOR NUMMELIN/TT MARIA DAVIDSSON/TT

Dragkampen om EU:S budget har börjat. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) anser att kostnadern­a måste hållas nere, men Sveriges ”snåla” linje möter starkt motstånd.

Ledare från 27 Eu-länder möttes under fredagen i Bryssel för att diskutera nästa sjuåriga långtidsbu­dget. Förhandlin­garna väntas bli särskilt komplicera­de den här gången, eftersom Storbritan­nien lämnar ett budgethål på runt 10 miljarder.

– Alla ledare är redo att arbeta för en moderniser­ing av Eu-budgeten och dess politikomr­åden. Och många är redo att bidra med mer i budgeten efter 2020, säger EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk efter mötet.

– Vi är eniga om att EU ska lägga mer pengar på att bekämpa illegal migration, på försvar och säkerhet – men också på Erasmus plusprogra­mmet (EU:S forsknings- och utbildning­sprogram),

MÅNGA EU-LEDARE TRYCKTE också på vikten av fortsatta jordbrukso­ch regionalst­öd, de tyngsta posterna i den nuvarande budgeten. Men Stefan Löfven hörde inte till dem. Tvärtom anser den svenska regeringen att det går att skära rejält i dessa stöd och att EU måste rätta mun efter matsäck när Storbritan­niens pengar försvinner.

– Vi ska fortsätta att ta vårt ansvar och vår andel, men om någon tror att vi ska betala en större andel än vad vi gör i dag, då får man tänka om. De som vill ha en större budget, de får naturligtv­is också vara med och betala. Jag kan säga, att en ökning med 40 procent på den svenska avgiften, det kommer inte att hända, säger Stefan Löfven.

Än så länge finns inget konkret förslag från Eu-kommission­en – det kommer först i maj – men det cirkulerar olika tankar och scenarier. Att Sveriges avgift skulle öka med 40 procent bygger på ett exempel där Eu-budgeten ökar från dagens en procent av Eu-ländernas samlade BNI och att Sverige dessutom blir av med sin flera miljarder stora rabatt på Eu-avgiften.

– VI MENAR att budgeten ska gå till rätt saker, kostnadern­a ska fördelas rättvist och vi vill ha en moderni-

sering av budgeten, säger Stefan Löfven.

SVERIGE TILLHÖR EN liten grupp budgetrest­riktiva länder som helst vill undvika att budgeten växer. Framför allt delas uppfattnin­gen av Danmark, Österrike och Nederlände­rna. Men det är långtifrån alla som delar denna sparsamma syn. Eu-parlamente­t vill att långtidsbu­dgeten ska ökas till 1,3 procent av Eu-ländernas totala BNI, jämfört med dagens 1 procent. Eu-kommission­en tänker sig en ökning till 1,1–1,2 procent och har stöd från länder i Öst- och Centraleur­opa. Men även Tyskland kan tänka sig en något större budget, liksom Finland.

Enligt Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker är ”14 eller 15” länder villiga att bidra med mer pengar till budgeten.

Det finns också diskussion­er om att länder som inte lever upp till rättsstate­ns principer eller inte tar emot så många flyktingar som Eu-länderna kommit överens om, ska få betala i form av minskat Eustöd. En annan variant är att länder som tar ett särskilt stort ansvar ska premieras.

Enigheten var betydligt större kring mötets andra diskussion­spunkt – Eu-valet 2019. Det handlade bland annat om hur mandaten ska fördelas när de brittiska Eu-parlamenta­rikerna försvinner. Det förslag som ligger innebär att Sverige kommer att få 21 istället för 20 Eu-parlamenta­riker 2019.

En annan fråga gällde tanken på så kallade toppkandid­ater.

Eu-parlamente­t vill att de stora partigrupp­erna i EU inför Eu-valet ska utse var sitt toppnamn som sedan medlemslän­dernas stats- och regeringsc­hefer får välja mellan när nästa kommission­sordförand­e ska utses.

Det gillas inte alls av en lång rad Eu-länder, som vill behålla friheten att kunna köpslå och förhandla internt om lämpliga kandidater.

 ??  ?? LINJE SOM MÖTER MOTSTÅND. Statsminis­ter Stefan Löfven anländer till toppmötet, men möter starkt motstånd mot
LINJE SOM MÖTER MOTSTÅND. Statsminis­ter Stefan Löfven anländer till toppmötet, men möter starkt motstånd mot
 ?? Bild: OLIVIER MATTHYS ?? sin ”snåla” linje.
Bild: OLIVIER MATTHYS sin ”snåla” linje.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden