Hallands Nyheter

Guldknalle­n

OS: FÖRSTA SVENSKA STAFETTGUL­DET I SKIDSKYTTE NÅGONSIN

-

Det var ingen överraskni­ng att Alpensia skidcenter skulle bli Sveriges huvudsakli­ga medaljfabr­ik under OS i Pyeongchan­g. Men de flesta trodde att medaljerna skulle komma på den intilligga­nde skidstadio­n, inte på skidskytte­arenan.

Guldet i den avslutande herrstafet­ten var en sensation – det första svenska stafettgul­det någonsin på ett OS – men samtidigt helt självklart med tanke på hur OS hade sett ut fram till dess.

DEN 63-ÅRIGA TYSKA förbundska­ptenen Wolfgang Pichler, ”demonträna­ren” som han så ofta kallas, har varit med om mycket. Men att Sverige lämnar OS med två guld och två silver, det kunde inte ens han drömma om.

MED SITT PATENTERAD­E, sluga flin, säger han: – Inte så illa. – Jag är faktiskt förvånad. Men vi har haft ett sådant flow här, från den första dagen har allting fungerat bra.

Det blev en gastkraman­de guldkamp mellan Sverige och Norge på slutsträck­an. Fredrik Lindström och Emil Hegle Svendsen gick ut samtidigt. Och sedan blev det skidskytte­dramatik av högsta klass.

– Innan sträckan började gjorde vi en ”fist bump” och sade lycka till. Vi visste att det skulle bli en bra kamp. Det kändes fair på alla sätt och i dag var jag den som lyckades skjuta bäst, säger Fredrik Lindström.

Efter ett stabilt första skytte åkte de in till det andra, det stående, sida vid sida. Det var nästan filmiskt att se hur de lade upp gevären på var sin axel i samma sekund.

Sedan skapade Lindström ett stycke svensk guldhistor­ia.

Det var redan ett närapå perfekt OS för svenskt skidskytte. Det blev bättre. Herrlaget satte en fenomenal slutpunkt med guld i stafetten. – Om man jobbar hårt för något så kan man nå sina drömmar, säger förbundska­ptenen Wolfgang Pichler.

 ??  ??
 ??  ?? PRICKSÄKER­T GÄNG. Sveriges herr- och damlag i skidskytte jublar över de fantastisk­a resultat som de uppnått. Från vänster förbundska­pten Wolfgang Sebastian Samuelsson, Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson, Elisabeth Högberg och Hanna Öberg.
PRICKSÄKER­T GÄNG. Sveriges herr- och damlag i skidskytte jublar över de fantastisk­a resultat som de uppnått. Från vänster förbundska­pten Wolfgang Sebastian Samuelsson, Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson, Elisabeth Högberg och Hanna Öberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden