Hallands Nyheter

Karin minns sina gamla Stureeleve­r

- JOHAN HAMMERBY

”När jag ser dem på tv så tittar jag fortfarand­e som samma sångfröken som då.”

KARIN ANDERSSON

Både Mariette och Emmi Christenss­on har gått på Sturegymna­siet – och Karin Andersson var sånglärare för bägge två. I kväll ska hon heja fram sina gamla elever till final.

Karin Andersson började jobba på Sturegymna­siet 1997. Två år senare började en elev som hette Mariette Hansson från Harplinge, och året därpå kom Emmi Christenss­on från Vessigebro. Karin var sånglärare för dem båda.

– Emmi kom in som cellist, det var hennes huvudinstr­ument. Det var roligt att jobba med henne. Hon hade en klassisk start från kulturskol­an i Falkenberg och redan van vid att sjunga och spela. Mariette var ute mycket med sitt band på den tiden. Hon drev sitt musicerand­e redan från början. Hon var alltid nyfiken och positiv.

EFTER STUDENTEN HAR tjejerna tagit olika vägar, men dessa har lett dem till kvällens deltävling i Melodifest­ivalen. Karin har följt deras väg via Idol, musikalrol­ler och tvprogram. Att de har nått så långt är inte förvånande, tycker hon.

– Gymnasiede­len var ett avstamp för dem. De hade en tanke och en vision redan innan de kom till dit. Vi som jobbade där fick vara med och lägga en liten grund. Det känns skojigt att de har kunnat fortsätta på sin bana. Det gemensamma för Emmi och Mariette är att de har en extrem drivkraft.

Att de var så målinrikta­de var avgörande för deras karriärer, menar Karin. Från Emmis gymnasieti­d är det en speciell produktion som Karin kommer ihåg extra väl.

– Jag minns framförall­t Emmis examensarb­ete, där hon och en annan elev satte upp Romeo och Julia som en musikal. De skrev, regisserad­e, producerad­e och spelade huvudrolle­rna. Det blev jättebra och jag blev verkligen imponerad.

Och mycket har hänt sedan de tog studenten, både i artisterie­t och det rent sångteknis­ka.

– När jag ser dem på tv så tittar jag fortfarand­e som samma sångfröken som då. Det är fantastisk­t att se hur de har utvecklats.

STUREGYMNA­SIET HAR BLIVIT känt som en grogrund för flera kända namn inom olika områden. Förutom Emmi och Mariette har namn som Basshunter, Linnea Henriksson, Josefin Johansson, Linnea Olsson och Tobias Persson gått där.

– På alla skolor vill man framhålla elever som det går bra för, det gör en stolt och glad. Det är kul att se att de har fortsatt spåret de har startat. Jag har en kollega som har fullständi­g koll på hur det har gått för alla gamla elever. Det är ju även många som inte är lika mediala, men som har slagit igenom stort inom till exempel klassisk musik, jazz och rockmusik. Det är många som turnerar runt om i världen.

Det finns ett par olika anledninga­r till varför just Sturegymna­siets tidigare elever har lyckats så bra, tror Karin.

– Vi jobbar kreativt och flexibelt och är öppna för att hitta nya vägar. Man formas tillsamman­s genom musiken. Samspelet har man nytta av. Det krävs uthållighe­t och mod – det är en tuff bransch.

I KVÄLL STÄLLS Emmi och Mariette mot varandra, och telefonen kommer gå varm hemma hos Karin.

– Jag kommer att sitta bänkad och lovar att rösta riktigt ordentligt så att båda kommer till final.

Men oavsett hur det går i kväll har hon bilden klar för fortsättni­ngen för de bägge.

– Det har en möjlighet att bli artister som kommer att hålla länge, var och en inom sin genre.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SÅNGLÄRARE. Karin Andersson har haft både Emmi Christenss­on och Mariette som elever och gläds över hur deras karriärer har utstakat sig.
Bild: ROGER LARSSON SÅNGLÄRARE. Karin Andersson har haft både Emmi Christenss­on och Mariette som elever och gläds över hur deras karriärer har utstakat sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden