Hallands Nyheter

Kultur. Emmi Christenss­on inleder Melodifest­ivalen i kväll, och möter en annan hallänning – Mariette.

MELODIFEST­IVALEN: DEBUTANTEN INLEDER OCH VETERANEN AVSLUTAR Den ena har varit förhandsfa­vorit sedan november, den andra vill göra sig känd hos allmänhete­n. I kväll tävlar hallänning­arna Mariette och Emmi Christenss­on mot varandra.

- JOHAN HAMMERBY 010-471 51 87 johan.hammerby@hn.se

För fjärde gången står Örnsköldsv­ik värd för Melodifest­ivalen. Under veckan har artisterna repat i Fjällräven Center där kvällens batalj ska avgöras.

För Emmi Christenss­on är detta något helt nytt. Hon är van vid de stora musikalsce­nerna i London, men Melodifest­ivalen är något helt annat.

– Det är väldigt skönt att vara igång. Men det kändes så ovant att det satt reportrar och kollade redan när man började repa. Hon är nöjd med framträdan­det. – Det är ju första gången som jag själv har fått se numret som det är tänkt. Men det kändes bra, även om det är småsaker som behöver ändras på. Vad då till exempel?

– Jag ser så allvarlig ut! Jag måste le lite mer.

Just ansiktsutt­rycken är något som hon tror hänger kvar från teatervärl­den.

– Där ska man se så naturlig ut som möjligt. Men här är det bättre att ta i lite mer.

BIDRAGET ”ICARUS” TAR sin symbolik från den grekiska mytologin, om Ikaros som trotsade sin faders förbud och tillverkad­e vingar för att kunna flyga mot solen.

– För mig handlar det om att våga, att kasta sig ut. Det är många som aldrig försöker. Att våga satsa på sina drömmar oavsett om någon tycker annorlunda. Men det gick ju inte så bra för Ikaros i den berättelse­n...

– Nej, och det gör det inte alltid. Men alla som har lyckats genom historien vet att det kan krävas en del misslyckan­den för att nå dit.

Men misslyckan­den vill Emmi inte tänka på nu, utan hon hoppas och tror på sin låt. Detsamma gäller Mariette. Hon är med i tävlingen för tredje gången, redan ett år efter förra gången.

– Det tar en stund att komma ur den här bubblan, och jag hade tänkt pausa. Jag sa att om jag ska vara med igen så ska det vara med rätt låt. Och det har jag nu.

Låten heter ”For you”, är skriven av Jörgen Elofsson och går ut som sista låt av alla i årets tävling.

”Det ska också symboliser­a det femte elementet – som är kärlek.”

MARIETTE

Vad är det som är ”for you”, som du vill få ut till publiken?

– Det är en kärlek, en passion som man inte kan motstå. Det kan handla om någon eller någonting. Vad innebär det för dig?

– Det är passionen till det här. Just nu är det till det här numret, musiken, Melodifest­ivalen. Jag är så glad att få göra det här. Det är min dröm, 3.0. Jag hoppas kunna få folk att känna samma kärlek.

NÄR MARIETTE TIDIGARE har tävlat har hon haft nummer som har stuckit ut, och så är det även i dag. Likt förra året har det tagits fram av koreografe­n Zain Odelstål.

– När han först föreslog hur det skulle se ut, att jag inte ska ha några dansare och stå själv uppe på en pyramid så sa jag bara ”va, nej, det går väl inte, hur menar ni nu”? Men när vi har diskuterat innebörden så kändes det bättre och bättre. Det är härligt i dessa tider – en stark kvinna på toppen av en pyramid. Det ska också symboliser­a det femte elementet – som är kärlek.

Eftersom Mariette har varit med två gånger tidigare har hon lärt sig att känna ett lugn och andas ut, vilket kan behövas en vecka som den här.

– Allt är så maxat. Ingen rast, ingen ro. Eller, jo, det har jag fått mer den här gången. Jag har ett jättebra team bakom mig så jag kan koppla bort det där. Jag ska bara fokusera på de där tre minuterna, som jag har jobbat så hårt för så länge.

ATT HON AV många har varit förhandsfa­vorit inför årets tävling är inget som hon vill bry sig om.

– I mitt team har vi förbud mot att läsa vad tidningarn­a tippar eller vad de tycker om mitt nummer. Men det är klart att jag har hört att många tror på mig, och det är ju roligt.

Oavsett hur det kommer att gå så kan hon njuta av tillvaron.

– Det är en sån lyx att vara här, att få vara med i Melodifest­ivalen. Men bara jag kan känna att jag har gjort bra ifrån mig så är jag glad.

Men som den tävlingsmä­nniska hon är ska hon självklart gå för vinst.

– Det skulle vara en så stor ära att represente­ra Sverige i Europa. Att få stå i Eurovision och sjunga ”For you” och sprida kärleken.

 ??  ?? VÄNSKAPLIG KAMP. Mariette och Emmi Christenss­on under torsdagens välkomstba­nkett som anordnades av Örnskölds-
VÄNSKAPLIG KAMP. Mariette och Emmi Christenss­on under torsdagens välkomstba­nkett som anordnades av Örnskölds-
 ??  ??
 ??  ?? viks kommun. Deras nummer, ”For you” och ”Icarus” tävlar i kväll mot varandra.
viks kommun. Deras nummer, ”For you” och ”Icarus” tävlar i kväll mot varandra.
 ?? Bild: JOHAN HAMMERBY ??
Bild: JOHAN HAMMERBY
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden