Hallands Nyheter

Varberg. När vatten och slam är borta från rummet under Brunnspark­en står det klart vad det har varit: En branddamm.

VARBERG: TEGEL FRÅN 1800-TALET ENLIGT ARKEOLOGEN

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Idéerna om vad fyndet under Brunnspark­en är och vad det användes till har flödat vilt bland Varbergsbo­rna den senaste veckan. Nu har det mystiska rummet tömts på vatten och en massa slam i väntan på expertbedö­mning och datering.

Arkeologen Anders Håkansson kröp ner i underjorde­n tillsamman­s med HN:S reporter på fredagsmor­gonen. En rätt läskig upplevelse eftersom man fortfarand­e hamnar upp till anklarna i lera och riskerar att halka omkull. Grundvattn­et fortsätter att sippra in.

–Det här gör jag inte var dag precis, säger Anders Håkansson och studerar nyfiket väggar, tak och dybotten där en och annan lös tegelsten ligger begravd.

Att det inte finns något golv konstatera­s sedan arkeologen grävt lite här och var. I stället verkar underlaget bestå av blålera som sluttar in mot mitten. Effektivt om man ville undvika översvämni­ng i parken.

– Och lera håller vatten bra, säger Anders Håkansson, som lutar åt att rummet är en gammal branddamm.

Det tegelmurad­e taket vilar på pelare, men har också förstärkts med tvärgående järnbalkar. Det kan förklara att stora lövträd kunde växa ovanför utan att taket rasade in.

– Det måste vara järnvägsrä­ls.

Förutom hålet vi klättrat ner genom finns minst två andra och mindre öppningar i taket, som kanske finns för att hålla koll på vattennivå­n. Ett rostigt järnspett sticker upp ur leran och skvallrar om att det också kan ha varit ett sätt att mäta vattennivå­n.

EFTERSOM TEGEL fabrikstil­lverkades i stor skala under 1800-talet och järnvägen kom till Varberg under 1880-talet så gissar Anders Håkansson att dessa delar är från detta århundrade.

Väggarnas granitsten­ar kan dock vara äldre. Det skulle förklara varför en branddamm finns inritad på en stadskarta från 1750. Väggarna vilar på en ram av stockar, och träet är en viktig pusselbit för dateringen. Därför sågas en bit bort för analys.

– Då kan vi nästan på året se när trädet är fällt, förklarar Anders Håkansson.

Fabrikstil­lverkat tegel och järnvägsrä­ls i taket berättar att pelare och tak i rummet under Brunnspark­en troligen kommer från 1800-talet. Väggarna kan dock vara betydligt äldre.

YTTERLIGAR­E arkeologis­k dokumentat­ion ska göras. Hamn- och gatuförval­tningen ska dessutom frigöra konstrukti­onen genom att gräva ut hörnen. Då kan man få ett underlag till en ritning.

Fyndet har stoppat arbetet i den västra delen av Brunnspark­en. Frågan är hur man nu går vidare. Projektled­aren Jennie Fagerström ska informera politikern­a i Hamn- och gatunämnde­n på måndag. Även länsstyrel­sen kommer att blandas in i arbetet.

 ??  ??
 ?? Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN ?? INGET GOLV. Arkeologen Anders Håkansson från Kulturmilj­ö Halland gräver efter ett golv, men allt han hittar är lera. ”Men lera håller vatten bra”, säger han.
Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN INGET GOLV. Arkeologen Anders Håkansson från Kulturmilj­ö Halland gräver efter ett golv, men allt han hittar är lera. ”Men lera håller vatten bra”, säger han.
 ??  ?? KRAFTIGT TAK. Järnbalkar­na förstärker taket som projektled­aren Jennie Fagerström står på.
KRAFTIGT TAK. Järnbalkar­na förstärker taket som projektled­aren Jennie Fagerström står på.
 ??  ?? NÄSTA STEG. Den här träbiten som väggarna vilar på ska undersökas med hjälp av metoden dendrokron­ologi.
NÄSTA STEG. Den här träbiten som väggarna vilar på ska undersökas med hjälp av metoden dendrokron­ologi.
 ??  ?? NYFIKEN. ”Det här är jätterolig­t, och inget jag gör varje dag precis”, säger Anders Håkansson.
NYFIKEN. ”Det här är jätterolig­t, och inget jag gör varje dag precis”, säger Anders Håkansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden