Hallands Nyheter

Strid om dagvatten snart löst

- Marcus.alsnas@hn.se

En kamp mellan kommun och boende i Stråvalla om dagvattnet kan vara på väg mot sin lösning.

En infekterad kamp mellan kommunen och boende i Stråvalla om problem med dagvattnet kan vara på väg mot sin lösning. Arbetet med de akuta problemen kan vara igång i veckan.

Problem med dagvatten, diken och ledningar i Stråvalla har hållit på i mer än tio år och handlar om att bäst-före-datumet på de befintliga dagvattena­vvisningar­na gått ut.

Nya fastighete­r har genom åren tillkommit och medfört ökad belastning på marken i samband med nederbörd.

”När de ska börja gräva så ska de kontakta oss i dikningsfö­retaget, så då ska jag följa med ut och visa lite vad som behöver göras och inte.”

SVEN-OLOF CARLSSON Fastighets­ägare i Stråvalla

I NÄSTA VECKA kommer kommunen utföra arbeten för att komma till rätta med de akuta problemen.

I dagarna har kommunen utöver det ansökt hos länsstyrel­sen om en utökning av det befintliga dikesföret­aget, vilket rör båda sidor om gamla E6 genom Stråvalla.

Det skulle göra det möjligt att ordna med avvattning i en större omfattning än vad som nu är tillåtet, vilket kommer innebära ökade krav på både kommunen och fastighets­ägarna.

– Kommunen har sökt om markavvatt­ning, och det blir ett beslut från mark- och miljödomst­olen hur man kommer utveckla detta, så ansökan är gjord. Vi kommer att göra en rensning av en befintlig sträcka på de fastighete­r där vi har tillträde, men det är en engångsåtg­ärd för att hjälpa till att lösa de akuta problemen. Har vi tur kan vi vara igång nästa vecka, säger Marianne Björsell på kommunens planerings­kontor.

ANSVARET KOMMER DÅ att fördelas mellan de berörda fastighets­ägarna:

– Om det här går igenom kommer det att fördelas på alla fastighete­r som är berörda, det blir en utökning av det befintliga företaget.

En av dem som stridit mot kommunen i dagvattenf­rågan är Svenolof Carlsson i Stråvalla som är försiktigt optimistis­k:

– Kommunen håller på att förbereda och greja här nu. När de ska börja gräva så ska de kontakta oss i dikningsfö­retaget, så då ska jag följa med ut och visa lite vad som behöver göras och inte.

DEN KONFLIKT SOM rasat har bland annat handlat om att stora mängder dagvatten från den östra sidan av gamla E 6 runnit genom rör som ligger på Sven-olof Carlssons mark och som endast är tänkta och dimensione­rade för Löftaskog och den västra sidan.

MARCUS ÅLSNÄS

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden