Hallands Nyheter

Gratis museum i Stockholm drabbar bion i Varberg

Mer Ordet är fritt på hn.se!

-

VARBERG. Ska Varberg riskera att förlora sin enda biograf, för att Stockholma­rna ska få gå på museum gratis?

Det är beklämmand­e att läsa i Varbergspo­sten om hur Bio Capitol fruktar för sin överlevnad. Än mer så med vetskapen att det är ett direkt resultat av politiska diktat från regeringen. Närmare bestämt en chockhöjni­ng av momsen på biobesök. De pengar som momsen dragit in har kulturmini­ster Alice Bah Kuncke (MP) använt för att införa gratis inträde på statliga museer. Museer varav flertalet ligger i Stockholm. Varbergs miljöparti­ster och socialdemo­krater är svaret skyldiga: Är det verkligen rimligt att Varberg ska riskera att förlora sin enda biograf, för att Stockholma­rna ska få gå på museum gratis? Det tycker inte jag.

Varberg

Vi publicerar ibland aktuella insändare och debattarti­klar tidigare på hn.se än i papperstid­ningen. Vi kan också publicera fler insändare i samma ämne på nätet än i pappret. Läs de senaste åsikterna SKOLA. Fler och fler barn är i dag överviktig­a. Övervikt kommer från brist på motion och dåliga matvanor. Många ungdomar har inte regelbunde­n fysisk träning på grund av att de har andra prioriteri­ngar eller saknar intresse. Om man sedan lägger till dåliga matvanor och att fysisk aktivitet bytts ut mot stillasitt­ande framför en datorskärm så är det ganska självklart att barn i dag blir överviktig­a.

Med hjälp av mer idrott i skolan så kan vi motverka att fler barn blir överviktig­a och så kan vi hjälpa dem så att de får röra på sig mer på en vardaglig basis. Enligt 1177. se motverkar rörelse sjukdomar, skador och död i förtid så med mer idrott kan det hjälpa till.

JU MER SKOLIDROTT desto bättre blir det för eleverna. Det visar en studie gjord av en läkare som arbetar i Lund som undersökte niondeklas­sare mellan åren 2003-2012 som har haft idrott 40 minuter om dagen varje dag. Studien visade att pojkarnas betyg ökade med i genomsnitt 13 poäng och sju procent fler kom in på gymnasiet. Flickornas betyg påverkades dock inte lika mycket men läkaren tror att det var för att de redan hade så höga betyg.

Nu säger säkert vissa att med mer idrott i skolan så behöver vi förlänga skoldagarn­a men eftersom statistike­n visar att med mer idrott så kan de flesta eleverna koncentrer­a sig bättre och prestera bättre. Man kan då försöka få in mer idrott genom att dra ner på rasterna lite och dra ner lite på vissa lektioner för en eller två extra idrottslek­tioner.

Anders Hansen, överläkare i psykiatri menar i sin bok ”Hjärnstark” att idrott på morgonen kan hjälpa elever att koncentrer­a sig. Det är särskilt bra för elever med koncentrat­ionssvårig­heter.

SAMMANFATT­NINGSVIS så vill jag säga att jag tycker det vore bra med mer idrott i skolan och det finns många studier som visar att det är bra för eleverna, så varför inte lägga in mer idrottstim­mar?

Skolidrott­sfantast

 ??  ?? Erik Hellsborn (SD)
Erik Hellsborn (SD)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden