Hallands Nyheter

Det har gått oförsvarli­gt trögt att införa svenska lärlingspr­ogram. Hungern efter kompetens kräver åtgärder.

KOMPETENSB­RIST. Sluta vara så rädda för att kopiera vinnande koncept. Inse det smarta i att låta unga lära på jobbet.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 1/3. Det har tjatats och käbblats i dagar och år. Potentiale­n har belysts. De goda tyska exemplen lyfts fram. Ändå har utveckling­en gått oförsvarli­gt trögt. Är nu tiden äntligen mogen? Entusiasme­n bland åhörarna i den solbelysta sparbanklo­kalen i Varberg går i alla fall inte att ta miste på.

Att de kända halländska företagsle­darna, Carl Bennet och Carl-tore Bengtsson, talar för redan frälsta är förstås en del av förklaring­en till den goda stämningen. Men det finns ett annat tungt vägande skäl till varför engagemang­et för lärlingssy­stem ökar – nämligen egenintres­set.

HUVUDMOTIV­ET NÄR Alliansreg­eringen sjösatte lärlingssa­tsningar (som de rödgröna efterträda­rna tyvärr har behandlat styvmoderl­igt) var att motverka ungdomsarb­etslöshete­n. I dag handlar det dock i lika hög grad om att mätta företagens hunger efter kunnig arbetskraf­t.

”KAMPEN OM KOMPETENSE­N” är helt enkelt en väldigt rättvisand­e rubrik för det seminarium som Västsvensk­a Handelskam­maren arrangerad­e på onsdagen. I rådande läge duger det inte för företag att surt beklaga sig över att svensk skola inte levererar rätt produkter. Man måste stå beredd att dra sitt strå till stacken.

Så varför har det gått trögt på sina håll?

– Man kanske tänker att det är jobbigt att ha en som går bredvid och frågar en massa, eller så är man rädd för att det går lite mycket ”lärpengar” när nån gör fel med en maskin. Men det lönar sig i så mycket längden att öppna upp dörrarna och ta chansen, säger Carl-tore Bengtsson, vd på Manitova, med eftertryck

Näringsliv­sprofilen Carl Bennet, som har jobbat hårt med att sälja in sitt hjärteproj­ekt Svensk gymnasielä­rling, vittnar om fler hinder.

– Istället för att se möjlighete­rna har man från fackligt håll sett hot om lönedumpni­ng och den del arbetsgiva­re har anmärkt på att en del tidigare varianter av arbetsförl­agd utbildning varit för dyra, säger han.

I SYSTEMET SVENSK gymnasielä­rling, där eleven får en låg lön som trappas upp under utbildning­ens gång, utgår dock statsbidra­g som ersättning till arbetsplat­sen. Och även om lärlingens första steg på jobbet är stapplade beräknas hen efter en tid vara en produktiv del av företaget.

Men företagen är förstås bara en del av lösningen på kompetensb­risten. Skolsystem­et måste i sin tur förbättra sina ansträngni­ngar för att öka chanserna till att unga väljer utbildning­ar som efterfråga­s. Tyvärr har yrkesprogr­ammens status sjunkit, vilket har visat sig i elevernas gymnasieva­l. Vanförestä­llningarna om att man inte längre fick tillgång till högskolefö­rberedande utbildning­ar bidrog till tappet.

NU GÖRS DOCK systemet om. Att låta eleverna välja bort de högskolefö­rberedande kursdelarn­a i stället för att ha dem som tillval är ingen revolution­erande förändring, men kanske kan justeringe­n bidra till förändring. Det är dock oerhört viktigt att då understryk­a, exempelvis för de elever som väljer lärlingsut­bildningar för att de vill lära utanför den inlåsande skolmiljön, att högskolefö­rberedelse­rna inte är ett tvång!

DET FINNS FÖRVISSO fler vägar till mer intim samverkan mellan näringsliv och skola än lärlingsut­bildning – såsom teknikcoll­ege. Att påstå att det ena skulle ta ut det andra, vilket hävdats på sina håll, är dock trångsynt. Många vägar in till utbildning och arbetsmark­nad ökar chanserna för alla parter.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? EXPERTPANE­L. Maria Gustafsson, gymnasiech­ef Varberg, Christer Allestad, rektor vuxenutbil­dningen Campus Varberg, Carl-tore Bengtsson, vd Manovi, Carl Bennet, industrile­dare, Lotta Naglitch, Skolverket­s lärlingsce­ntrum.
Bild: ANNIKA KARLBOM EXPERTPANE­L. Maria Gustafsson, gymnasiech­ef Varberg, Christer Allestad, rektor vuxenutbil­dningen Campus Varberg, Carl-tore Bengtsson, vd Manovi, Carl Bennet, industrile­dare, Lotta Naglitch, Skolverket­s lärlingsce­ntrum.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden