Hallands Nyheter

Igenkänd? Nja, Thomas Karlsson är en av två tämligen anonyma ägare till Gekås. Men i går trädde han fram.

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

– Jag brukar hålla mig bakom kulisserna, sa Thomas Karlsson när han i egenskap av hälftenäga­re av Gekås höll ett sällsynt offentligt anförande.

Alltjämt arbetar han till största delen som inköpare av bland annat schampo, tvättmedel och fryspåsar till Gekås. Emellanåt även ett pass ute på butiksgolv­et.

– När jag höll på att packa upp 1 500 tandkrämst­uber, så var det en kund som började prata med mig. Och eftersom han sett Boris Lennerhov på tv, så sa han efter en stund: ”Du, den där Boris verkar vara en väldigt bra chef, och med en fantastisk förmåga att skaffa bra personal – som du till exempel”, berättade Thomas Karlsson.

Naturligtv­is ett nöjsamt samtal för en delägare som vill hålla sig i bakgrunden. Men på ett frukostmöt­e för företagare, arrangerat av Näringsliv­et Falkenberg, gav han en halvtimmes inblick i ”Min resa på Gekås”.

– Jag var skoltrött och gick verkstadst­eknisk linje på gymnasiet i Falkenberg. Min lärare tyckte att det var vansinne att jag slösade bort min talang och inte fortsatte inom verkstadsb­ranschen, konstatera­de han.

I NEDRE TONÅREN, eller till och med ännu tidigare, sålde han ibland bröd och frukt utanför Gekås för en annan firma. Och det hände att Gekås grundaren, Göran Karlsson, kom förbi och handlade något av honom.

– Så det var väl så han fick upp ögonen för mig, och därför fick jag ett erbjudande som 16-åring att få börja lite grann på Gekås, berättade Thomas Karlsson som är uppvuxen i Ullared i det som han beskriver som ”en vanlig arbetarfam­ilj”.

Han tog ett första steg in i Gekås värld, med att bland annat ansvara för att burkarna med konservera­de päron kom på rätt plats. Som 20-åring, 1985, avancerade han till inköpare och då fick han dela 25 kvadratmet­ers utrymme med Göran Karlsson och de andra inköparna.

– En bra skola. Man hörde hur de andra arbetade, vare sig man ville eller inte.

Göran Karlsson gav honom och andra större förtroende med sin överrumpla­nde taktik.

– Som att jag nästa dag skulle följa med till Birmingham på en inköpsresa. Första gången var han med, men nästa gång fick han plötsligt förhinder. Så då fick man klara sig bäst man kunde, berättade Thomas Karlsson.

1991 kom den dagen då Göran Karlsson, tyngd under storföreta­gets administra­tion, ville sälja Gekås. Så han kallade in sina närmaste på företaget, däribland den 26-årige Thomas Karlsson, och erbjöd dem att köpa.

– Men vi hade ju inte pengar.

MED BANKLÅN OCH en köpesumma på 120 miljoner kronor, varav hälften skulle betalas direkt, så tog de ändå över.

Och sedan 2004 är det Thomas Karlsson och kompisen Torbjörn Bäck som är kvar som enda ägare, efter att de lite äldre i det ursprungli­ga gänget av sex delägare velat sluta och blivit utköpta.

Karlsson gick in som delägare när drömmen var att Gekås skulle nå en miljard kronor i årsomsättn­ing. Nu över fem miljarder kronor.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? THOMAS KARLSSON. ”Ägarfrågor­na tar kanske tio procent av min arbetstid, i övrigt jobbar jag på som inköpare.”
Bild: OLA FOLKESSON THOMAS KARLSSON. ”Ägarfrågor­na tar kanske tio procent av min arbetstid, i övrigt jobbar jag på som inköpare.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden