Hallands Nyheter

De fick de högsta lönerna i Varberg

VARBERG: Vem i Varberg fick en bonus och hade nästan 20 miljoner kronor i lön på bara ett år? HN har kollat taxeringen.

- MARTIN ERLANDSSON martin.erlandsson@hn.se 010-471 53 40

På den senaste offentliga lönelistan hoppade 54-årige Stefan Albertsson upp från åttonde plats 2015 till en överlägsen förstaplat­s.

Han gick nämligen från en inkomst av arbete på 2,7 miljoner kronor före skatt till 19,8 miljoner.

Den ovanligt höga årslönen för 2016 uppstod när företaget Addsecure, där Stefan Albertsson är vd, köptes av riskkapita­lbolaget Abry Partners i Boston.

– De ville att jag skulle fortsätta som vd och gav mig en bonus som var stor, men ändå ingenting mot vad ägarna fick, säger Stefan, som redan har investerat pengarna.

– Ja, i boende och i Abry Partners, fortsätter han på telefon med Hallands Nyheter.

STEFAN ALBERTSSON föddes i Lidköping och eftersom familjen flyttade runt en del gick han i skolan i först Kungsbacka och senare i Nässjö.

Varberg blev en bas redan under utlandsåre­n 1996–2001, när familjen köpte en sommarstug­a där. Stefan och hans fru bor i ett hus på Norra näs, men veckopendl­ar tillsamman­s till arbetet i Stockholm. Parets sammanlagt sju barn är numera utflyttade, men bor kvar på västkusten och Stefan har dessutom blivit morfar.

Stefan Albertsson­s mångmiljon­bonus gjorde att han fick högst lön av alla varbergare 2016. Men sammanlagt tjänade en nykomling mest – drygt 43 miljoner kronor före skatt.

ALBERTSSON TRIVS med sitt fjärde vd-uppdrag, efter att tidigare har lett Eltel, Zitius och Powermill, samt varit vice vd på Teo och Netia.

Addsecure arbetar med att övervaka och säkra kritisk kommunikat­ion såsom exempelvis brand-, inbrottsoc­h hisslarm.

– Förutom en avstickare med

hemelektro­nik har jag arbetat inom telekomsek­torn i hela mitt liv, ända sedan jag utbildade mig till civilingen­jör och civilekono­m i Göteborg 1985–1990. Nu har jag de bästa ägarna hittills, med en större frihetsgra­d. Bara jag levererar enligt vår femårsplan så får jag sköta allting, berättar Stefan.

Han ser en framtid med fler företagsfö­rvärv och expansion i Europa och senare andra delar av världen.

På fritiden gillar Stefan Albertsson sport, musik och att umgås med sin familj.

TVÅ TREDJE DELAR av lönetoppen är sig lik sedan 2015. Förutom Stefan Albertsson är ytterligar­e elva män och två kvinnor kvar på de översta 21 platserna för förvärvsin­komst.

Där märks Michael Mcgrath, som är Hr-direktör i Stena Lines koncernled­ning och Peter Arvidsson, som är delägare i fastighets­bolag och sitter i styrelsen för Läkarjoure­n i Sverige AB.

Vi känner även igen röntgenläk­aren Jörn Jensen och Dennis Blennskog, som sedan 2014 är vd för Arvato Financial Solutions.

Kvar är även dataspelsu­tveckaren Martin Hesslow, som var med och skapade Battelfiel­d 4 på EA Dice, Boine Gepertz, Hallands Nyheters tidigare vd som nu är koncernche­f för Gota Media, och Anders Odén, som sedan 2013 är vd på Vagabond.

VAGABOND ÄR en del av skokoncern­en Nilson Group, vars ägare som vanligt återfinns högt upp på listan över de varbergare som har fått högst inkomst av kapital.

Mats Nilsson är etta med 42,6 miljoner kronor, medan hans yngre bror Magnus Nilsson är trea (29,5 miljoner) tätt följd av äldre systern Anita Åkesson (28,6 miljoner).

Femma är Martin Larsson, som var med och grundade friluftsbu­tiken Addnature och enligt sajten Breakit kan ha fått omkring 100 miljoner kronor när dess ägarbolag Internetst­ores såldes till Signa Retail hösten 2016.

På andra plats finns en nykomling som tack vare att han är tvåa även på lönelistan är den som tjänade mest sammanlagt 2016.

Kalle Öbergs inkomst av kapital på 37,6 miljoner och lön på drygt sex miljoner gjorde att han kom upp i totalt 43,6 miljoner och slog Mats Nilsson med 270 000 kronor.

– Det är pengar som kommer från en företagsfö­rsäljning där jag var delägare, berättar Kalle, som är uppvuxen i Okome.

– Jag hoppade av skolan efter åttan och började jobba. Först var jag på galgsorter­ingen på Gekås och sedan gjorde jag några viktiga år på Hyr-mec i Falkenberg. När jag började på Prevex 2004 flyttade jag och min fru Angelica till Göteborg, fortsätter 34-åringen.

PÅ JÄRNHANDEL­SFÖRETAGET Prevex är Kalle Öberg numera försäljnin­gschef och sedan 2011 bor han med familjen i Träslövslä­ge.

– Det är lite känsligt att prata om pengar, men jag tror inte att jag har förändrats. Jag jobbar på som vanligt, avslutar Kalle på telefon.

Bara var fjärde varbergare på topp 20-listan för inkomst av kapital är en kvinna. 75 procent är män. I lönetoppen var det ännu färre kvinnor 20016, bara tre stycken (motsvarand­e 15 procent).

 ?? Bild: ADDSECURE ?? MÅNGA MILJONER. När Addsecure såldes fick vd:n Stefan Albertsson en bonus som gjorde att hans inkomst av arbete var högst av allas i Varberg 2016.
Bild: ADDSECURE MÅNGA MILJONER. När Addsecure såldes fick vd:n Stefan Albertsson en bonus som gjorde att hans inkomst av arbete var högst av allas i Varberg 2016.
 ?? Bild: ANNIKA ÖRNBORG ?? KÄRNKRAFTS­VERK. Med drygt 2,4 miljoner i årslön hamnar Björn Linde, vd för Ringhals och Forsmark, på 16:e plats i lönetoppen i Varberg.
Bild: ANNIKA ÖRNBORG KÄRNKRAFTS­VERK. Med drygt 2,4 miljoner i årslön hamnar Björn Linde, vd för Ringhals och Forsmark, på 16:e plats i lönetoppen i Varberg.
 ??  ?? SÅLDE FÖRETAG. Högst sammanlagd inkomst hustrun Angelica) med 43,6 miljoner kronor
SÅLDE FÖRETAG. Högst sammanlagd inkomst hustrun Angelica) med 43,6 miljoner kronor
 ??  ?? BOR I ”LÄJET”. Boine Gepertz har varit vd chef för Gota Media och fick 2016 en lön på
BOR I ”LÄJET”. Boine Gepertz har varit vd chef för Gota Media och fick 2016 en lön på
 ??  ??
 ?? Bild: SIV ÖBERG ?? i Varberg 2016 hade Kalle Öberg (här med före skatt.
Bild: SIV ÖBERG i Varberg 2016 hade Kalle Öberg (här med före skatt.
 ?? Bild: LISA BRUNZELL/ARKIV ?? för Hallands Nyheter, men är nu koncern2,3 miljoner kronor.
Bild: LISA BRUNZELL/ARKIV för Hallands Nyheter, men är nu koncern2,3 miljoner kronor.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? SKOKONCERN­CHEF. Magnus Nilson är delägare till Nilson Group och ligger precis som sina äldre syskon Mats och Anita i toppen av listan över inkomst av kapital i Varberg.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV SKOKONCERN­CHEF. Magnus Nilson är delägare till Nilson Group och ligger precis som sina äldre syskon Mats och Anita i toppen av listan över inkomst av kapital i Varberg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden