Hallands Nyheter

Hoppet för gyn lever

HALLAND: HELLGREN: ”VI ÄR POSITIVA OCH SER INTE ALLT NATTSVART”

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Det bör finnas en gynekologi­sk mottagning i Falkenberg, det är politikern­a överens om. Socialdemo­kraterna i regionen föreslår att närsjukvår­den ska starta en mottagning.

En gynekologi­sk öppenmotta­gning i närsjukvår­dens regi. Det kan bli lösningen om den privata mottagning­en försvinner. Om Socialdemo­kraterna för gehör för sitt förslag.

Kvinnofoku­s i Falkenberg, som i snitt tar emot 2 400 besök per år, är den enda privata mottagning­en i kommunen. Om den stänger i april måste kvinnor i Falkenberg ta sig till Kungsbacka, Varberg eller Halmstad.

– VI VET att situatione­n på våra egna enheter redan är ansträngd, säger regionråde­t Lise-lotte Bensköld Olsson, socialdemo­kratiskt regionråd. Hennes parti har lagt fram ett förslag till regionstyr­elsen om att närsjukvår­den ska starta en öppenvårds­mottagning i Falkenberg om Kvinnofoku­s försvinner.

–Det är vård som kan ges nära och Falkenberg är så stort att det finns förutsättn­ingar för att öppna en mottagning där, säger Lise-lotte Bensköld Olsson.

HON BEDÖMER ATT en ny mottagning skulle kunna var i gång till hösten, förutsatt att regionstyr­elsen går på Socialdemo­kraternas linje.

– Vi har gett ett uppdrag till närsjukvår­den att man ska komma tillbaka med en lösning inom en månad.

– En placering i närheten av vårdcentra­len i Falkenberg det allra bästa.

Falkenberg­s kommunråd Marilouise Wernersson (C) håller fortfarand­e frågan om den privata mottagning­en öppen.

– Jag tog upp detta på kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott i veckan och alla är rörande överens om att det måste gå att lösa. Jag har även haft kontakt med politiker i regionen. Jag sa ”lös det”. Jag vet att viljan finnas hos båda parter, Katarina Hellgren vill vara kvar, men jobba mindre och regionen vill ha ett avtal. Det måste finnas en lösning. Jag har absolut inte gett upp detta ännu. Det är brist på gynekologe­r och det är bättre att Katarina Hellgren jobbar några timmar än inga timmar alls.

KATARINA HELLGREN OCH hennes personal har den senaste tiden mött många patienter som oroar sig för hur det ska bli när de måste resa till Varberg eller Halmstad för att få hjälp.

– Många tycker att det är korkat att jag måste stänga bara för att jag vill jobba mindre, säger Katarina Hellgren.

HON HAR INTE helt gett upp hoppet om att få fortsätta sitt arbete i Falkenberg.

– Vi är positivt lagda och ser inte allt nattsvart. Men om inget händer börjar vi rusta ned sista veckan i mars och stänger 1 maj. Men hyresavtal­et är inte uppsagt ännu.

Och om Katarina Hellgren fått många kommentare­r från sina patienter har kontakten med politikern­a i regionen varit desto mindre.

–Jag skrev till fyra av dem och förklarade min situation och att jag är beredd att fortsätta. Jag fick svar från en. Jag har även diskuterat tanken på en filial med kollegor i regionen. Om jag blev en filial skulle jag kunna arbeta mindre än vad jag gör idag. Men filialbild­ning verkar vara en utopi i dagsläget eftersom ingen har anmält intresse.

KARIN BUCK ÄR gynekolog och har sin mottagning på Varmbadhus­et i Varberg sedan i september förra året. Den senaste tiden har hon märkt att samtalen från kvinnor i Falkenberg som vill ha hjälp har ökat.

– I dag kan de flesta få hjälp inom rimlig tid utifrån vilka besvär det gäller. Men ökar trycket måste vi göra en tuffare prioriteri­ng så klart, säger Karin Buck.

 ??  ?? INTE KÖRT. Socialdemo­kraterna vill att närsjukvår­den ska öppna en gynekologi­sk öppenvårds­avdelning i Falkenberg.
INTE KÖRT. Socialdemo­kraterna vill att närsjukvår­den ska öppna en gynekologi­sk öppenvårds­avdelning i Falkenberg.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? HOPPAS PÅ LÖSNING. Kommunråde­t Mari-louise Wernersson (C) tror på ett nytt avtal.
Bild: OLA FOLKESSON HOPPAS PÅ LÖSNING. Kommunråde­t Mari-louise Wernersson (C) tror på ett nytt avtal.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV ?? UTSPEL. Lise-lotte Bensköld Olsson och Socialdemo­kraterna har riktat ett förslag till regionstyr­elsen.
Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV UTSPEL. Lise-lotte Bensköld Olsson och Socialdemo­kraterna har riktat ett förslag till regionstyr­elsen.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? INTE NATTSVART. Katarina Hellgren på Kvinnofoku­s har inte gett upp.
Bild: OLA FOLKESSON INTE NATTSVART. Katarina Hellgren på Kvinnofoku­s har inte gett upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden